Coronavirus:

Skaper hodebry

En barnehage i København har bare kapasitet til å ta imot 11 av 72 barn på grunn av myndighetenes strenge smitteverntiltak.

GJENÅPNING: Fra og med onsdag kan barnehager i Danmark gjenåpnes. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GJENÅPNING: Fra og med onsdag kan barnehager i Danmark gjenåpnes. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Onsdag begynner Danmark prosessen med å gradvis gjenåpne landet ved å åpne barnehager, skoler for barn i opptil 5. klassetrinn og skolefritidsordninger.

Allerede har dette skapt problemer for København-barnehagene. Tirsdag melder Danmarks Radio (DR) at foreldre i flere barnehager i København kan få beskjed om at det ikke er plass til barna deres.

Dette på grunn av at barnehagene må ha god plass mellom barna, barna må være inndelt i mindre grupper og oppholde seg mer ute. Dermed har hovedstadsbarnehagene plass til færre barn.

- Det er en helt annen hverdag man kommer tilbake til, som stiller helt andre krav til kvadratmeter. Derfor åpner ikke barnehagene med 100 prosent kapasitet, sier oppvekstbyråd i København, Jesper Christensen.

11 av 72

I myndighetenes veiledning anbefales det at man har 4 kvadratmeter per barnehagebarn, som er en dobling av de vanlige anbefalingene.

Forelder Dorte Rudi Andersen forteller til danske Politiken at hun ble sjokkert da hun mottok en e-post fra Barne- og ungdomsforvaltningen i København. Der ble hun opplyst om at sønnens barnehage bare har plass til 11 av 72 barn.

- Dette er ikke en reell gjenåpning av barnehagetilbudet. Men samtidig forventes det at mange av oss begynner å jobbe fulltid fra neste uke. Vi har brukt opp det vi har av ekstra ferie- og sykedager, og vi kan ikke ivareta jobbene våre når vi samtidig må passe barna hjemme, sier Andersen til avisa.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Tiltak

Danske myndigheter har laget en veileder for barnehager, og her er noen av tiltakene:

 • Myndighetene anbefaler strenge hygiene- og rengjøringstiltak. Det foreslås også at barn leveres i intervaller, og helst leveres utenfor barnehagen.
 • Barnehagene skal så langt som mulig sikre at barn og voksne oppholder seg i samme rom, sammen med de samme menneskene. Det anbefales at barn deles opp i mindre grupper, for eksempel grupper på fem barn utendørs og tre barn innendørs.
 • Også i busser skal barna ha avstand på to meter til hverandre. Det kan bety at man må sette opp flere busser enn normalt. Samtidig skal offentlig transport unngås på utflukter fra barnehagen.
FAKTISK.NO: Faktasjekkerne i Faktisk.no med informasjon om hvor lenge coronaviruset kan overleve på overflater og tekstiler. Vis mer

Skoletiltak

Mange av de samme tiltakene gjelder i veilederen for skole og fritidsordninger. Her er noen av tiltakene som skiller seg ut:

 • Myndighetene mener at det kan være nødvendig å dele opp elevene i grupper og fordele dem i flere klasserom for å sikre nødvendig avstand. Også her kreves det at lek foregår i grupper på maks fem utendørs og maks tre innendørs.
 • Morgensang og andre naturlige møtepunkter frarådes.
 • De anbefaler å gjennomføre aktiviteter ute, dersom det er mulig. For eksempel skal undervisning bare skje innendørs dersom det ikke er mulig å utføre den utendørs.
 • Gymtimer skal foregå utendørs, og kontaktidretter er ikke tillatt.
 • Friminutt kan planlegges til forskjellige tidspunkt for å sikre at ikke så mange har friminutt til samme tid.
 • Det er lov å holde kantiner åpne, men all mat skal serveres i porsjoner og buffé er ikke tillatt.
VASKER DU RIKTIG?: De fleste nordmenn sluntrer unna med dette viktigste enkelttiltaket for god helse. Seniorrådgiver Nina Sorknes ved Folkehelseinstituttet viser deg hvordan vasken skal gjøres. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Norske tiltak

Det er varslet at veiledere for barnehager, skoler og skolefritidsordninger i Norge kommer innen 16. april. Kunnskapsdepartementets ekspertgruppe har allerede foreslått noen kontaktreduserende tiltak som kan være aktuelle:

 • Ha undervisning og samlinger i mindre grupper, unngå å blande grupper av elever med andre grupper.
 • Sikre at alle elever har egen pult for å sikre avstand mellom barn.
 • Ta i bruk større lokaler der det er mulig.
 • Eventuelt opprette merking på gulvet av anbefalt avstand mellom elever i klasserom og områder det kan oppstå kø.
 • Unngå trengsel på vei inn og ut av undervisningslokalene.
 • Ha ulike tidspunkt for friminutt for å begrense antall barn og unge som er ute samtidig.
 • Økt bruk av utetid/utebarnehage/uteskole.
 • Bruk av offentlig transport til og fra barnehage/skole begrenses der det er mulig. Det må sørges for god avstand mellom elever ved skoleskyss.
 • For eldre elever kan det være mulig å dele dagen slik at halve gruppen møter tidlig, den andre møter seinere, og resten av undervisningen kan gjøres hjemme.
 • Elevene deles i grupper, slik at det er oppmøte for de ulike gruppene alternerende dager.
 • Antall skoledager per uke kan forkortes, etter modell fra Singapore.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer