Skaper kaos: - Galskap

I Hardanger står turistene timevis i kø. Matrosen på ferja mener det burde blitt informert langt bedre.

SKAPER KAOS: Riksveg 13 mellom Tyssedal og Stana er stengt på grunn av dette raset. Det skaper kaos på ferjekaiene i området. Foto: Kristin Eide/Hardanger Folkeblad
SKAPER KAOS: Riksveg 13 mellom Tyssedal og Stana er stengt på grunn av dette raset. Det skaper kaos på ferjekaiene i området. Foto: Kristin Eide/Hardanger Folkeblad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Riksvei 13 mellom Stana- og Okslatunnelene i Hardanger er stengt etter at det mandag gikk enda et steinras over veien. Veien kommer tidligst til å åpne torsdag, varslet Vegvesenet.

I mellomtida er mange av turistene forvist til andre ruter, blant annet ferjesambandet Kinsarvik – Utne.

Kaoset er først omtalt av Hardanger Folkeblad.

- Kaos og galskap

Der har det vært enorme mengder trafikk, sier matros Torbjørn Berentsen. Han sier til Bergensavisen at det er masse kø.

- Helt utrolig at det går an. Det er kaos og galskap jeg ser. Det står masse folk i feil ferjespor på kaia, fordi de ikke har fått opplyst riktig omkjøringsvei, sier Berentsen til BA.

Han mener mange blir stående i unødvendig kø, fordi skiltene ikke tar hensyn til at mange turister ikke snakker norsk.

- Hvis de på engelsk hadde fått vite at det var mulig å kjøre rundt, så hadde det ikke blitt kø i Utne og Kinsarvik. De kunne kjørt andre veier, sier Berentsen.

- Voldsomt mye kø

Pressevakta i Boreal, som drifter ferjesambandet, er enig i at det er mye biler på sambandet.

- Dette er en ekstraordinær situasjon som er langt unna normaldriften. Det er voldsomt mye kø, og det hoper seg spesielt mye opp på kaia på Utne, sier Jon Kristian Fadnes, kommunikasjonsansvarlig i Boreal Norge, til Dagbladet.

- Vi har satt inn flere trafikkvakter på stedet, for å kunne dirigere trafikken, og vi får meldinger om at dette har hjulpet på flyten i større grad, sier han.

TRAFIKK: Vegtrafikksentralen har satt inn trafikkdirigenter for å råde bilister til å ta en annen ferjerute. Foto: Eivind Dahle Sjåstad/Hardanger Folkeblad
TRAFIKK: Vegtrafikksentralen har satt inn trafikkdirigenter for å råde bilister til å ta en annen ferjerute. Foto: Eivind Dahle Sjåstad/Hardanger Folkeblad Vis mer

Fadnes opplyser at de har satt inn flere ruter som følge av den massive pågangen, og han opplyser at man kan se de ekstra rutetidene på Boreal sin hjemmeside.

- Vi har dyktige medarbeidere som står på så godt de kan, men man må dessverre påregne noe kø når veien er stengt på grunn av steinras, sier han.

Bedt om bedre skilt

Beredskapskoordinator Stig Hope i Ullensvang kommune sier til BA at han har snakket med Vegvesenet og bedt om bedre skilting og skilt på engelsk.

- Situasjonen er nå at det er ufattelig mange turister, i tillegg til at folk skal avvikle arbeidsdagen sin. Det gir mange utfordringer. Det er ikke bare-bare å bo i Hardanger når det er sånn, sier Hope til avisa.

- Mer kaos i går

- Det var betydelig mer kaos i går enn det er i dag, etter at vi har satt inn trafikkdirigenter. Vi var litt mer forberedt på ferjekøene i dag enn i går, sier trafikkoperatør Tom Erik Englaugstad i Vegtrafikksentralen Vest til Dagbladet.

Han opplyser at trafikkdirigenter heller råder bilister til å kjøre over til ferjesambandene Jondal – Tørvikbygd eller Årsnes- Gjermundshamn.

Englaugstad sier at trafikkinformasjonen både skal stå på norsk og engelsk, og at trafikkdirigentene henvender seg til bilene personlig, og dermed kan gi dem konkret beskjed om hvor de skal kjøre.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer