Skaper kaos i London. Demonstrantene bruker lim-triks

Store miljødemonstrasjoner.

LONDON: Nærmere 300 mennesker er nå arrestert for å ha sperret trafikkerte veier i sentrale London. Video: CNN/Storyful/Extenction Rebellion. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer Vis mer

Siden mandag har aktivistene i Extinction Rebellion protestert ved å blokkere Londons gater, noe som har ført til 290 arrestasjoner og alvorlige forsinkelser.

Onsdag advarte demonstrantene om at de ville forsinke trafikken ytterligere ved å påvirke T-banen.

Limte seg fast i toget

Tusenvis av mennesker har tatt del i klimademonstrasjonene i London ved å blokkere fire landemerker og forstyrre trafikken. Dette har pågått siden mandag.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Onsdag ble demonstrasjonene tatt til et nytt nivå, da to aktivister hoppet opp på taket til et DLR-tog (et lettbanesystem som likner T-banen) og heiste opp et banner hvor det sto «klimakrise». Dette mens en annen aktivist limte seg fast i vinduet på toget som sto på stasjonen Canary Wharf i sentrum av byen.

- Ikke dra i meg

På en lapp hadde aktivisten skrevet at han var limt fast med superlim, og at ingen måtte dra i han. En video fra stedet viser at politiet prøver å separere mannen som sitter fast til toget.

BLOKKERT: Miljødemonstrantene har blokkert Waterloo Bridge onsdag morgen. Foto: AFP
BLOKKERT: Miljødemonstrantene har blokkert Waterloo Bridge onsdag morgen. Foto: AFP Vis mer

Aktivisten ser rolig ut og smiler lett til tilskuerne mens politiet jobber med å få han løs, som de etter hvert klarer. Så tar de mannen til sides, og undersøker han noen meter bort fra toget.

Dette er den tredje dagen med demonstrasjoner i hovedstaden som skal ha kostet byen 12 millioner pund, cirka 140 millioner norske kroner i dagens kurs.

Forsinker trafikken kraftig

Aktivistene demonstrerer for å tvinge den britiske regjeringa til å ta et fastere tak om klimakrisen. De ønsker blant annet at regjeringa skal starte å utarbeide en plan som reduserer utslippene av karbon til null innen 2025, ifølge The Guardian. Demonstrasjonen kaller de «Shut Down London» og målet er nettopp å «skru av» Englands hovedstad.

Aktivistene har så langt klart å skape store forsinkelser i trafikken, noe som har gått ut over en halv million mennesker i hovedstaden, som for øvrig har nærmere 9 millioner innbyggere.

Demonstrantene ønsker også å forstyrre T-bane-nettverket og toglinjene, noe som vil skape enda større forsinkelser i den travle metropolen.

Sky News melder at aktivister også har limt seg fast til et gjerde utenfor boligen til Labour-leder Jeremy Corbyn. Demonstrantene sier de alle støtter ham, men at partiet bør gå lenger enn å erklære en «klimanødssituasjon».

Må forvente forsinkelser

Transport for London News skriver på Twitter onsdag: «Extinction Rebellion Demonstrasjoner - Waterloo Bridge, Marble Arch, Oxford Circus og Parliament Square forblir stengt grunnet en demonstrasjon. Trafikken flyter godt i omkjøringen. Forvent forsinkelser gjennom dagen».

Aktivistene har blant annet teltet og overnattet på Marble Arch, Waterloo Bridge, Parliament Square og Oxford Circus siden mandag, rett i nærheten av den populære handlegata Oxford Street.

- Ekstremt bekymret

Borgermester i London, Sadiq Khan, uttalte tidligere at han «deler lidenskapen» med aktivistene, men at han er «ekstremt bekymret» rundt planene om å forstyrre T-bane-trafikken onsdag, ifølge BBC.

Khan mener det er nødvendig å bruke kollektivtrafikk for å bekjempe klimakrisen, og anbefaler demonstrantene om å ikke forstyrre T-banen.

- Å peke ut kollektivtransporten vil bare skade saken for oss alle som ønsker å kjempe mot klimakrisen. I tillegg risikerer man innbyggerne i London sin sikkerhet, og jeg vil be alle som vurderer dette om å tenke seg om, sier borgermesteren.

FULL STOPP: Trafikken har vært preget av store forsinkelser siden demonstrasjonene startet mandag. Her ved Oxford Circus, rett ved den verdenskjente handlegata Oxford Street. Foto: AFP
FULL STOPP: Trafikken har vært preget av store forsinkelser siden demonstrasjonene startet mandag. Her ved Oxford Circus, rett ved den verdenskjente handlegata Oxford Street. Foto: AFP Vis mer

- Skru av Internett

Det britiske transportpolitiet har bedt Transport for London å skru av wi-fi-en på de ulike T-banestasjonene for å avskrekke demonstrantene. Det skriver BBC.

- Vi tolererer ikke noen form for aktivitet som forstyrrer millioner av passasjerer som er avhengige av å bruke T-banen i London, sier politiinspektør Matt Allingham til det britiske mediehuset.

Extinction Rebellion beklager for forsinkelsene de skaper, men mener det er nødvendig.

«Vi beklager på det sterkeste til alle de som rammes av denne forstyrrelsen. I hvilken som helst annen situasjon ville vi ikke drømt om å forstyrre T-banen, men dette er et nødstilfelle».

AKTIVISTER: All trafikk over Waterloo Bridge stoppet opp da demonstranter la seg ned med gressmatter og trær. Den har vært blokkert siden mandag. Foto: AFP
AKTIVISTER: All trafikk over Waterloo Bridge stoppet opp da demonstranter la seg ned med gressmatter og trær. Den har vært blokkert siden mandag. Foto: AFP Vis mer

Vil belyse klimakrisen

Extinction Rebellion er en internasjonal demonstrantgruppe som ønsker å bruke en ikke-voldelig metode for å fremme og belyse klimatiske problemer i verden.

En talsperson for demonstrantene sier «ingen vil egentlig gjøre det på denne måten, men når regjeringa ikke reagerer når vi møter denne krisen, har vi ikke noe valg», ifølge The Guardian.

Tidligere i Skottland blokkerte de North Bridge i Edinburgh, noe som førte til at en av hovedveiene inn til byen sto helt stille. Ifølge politiet arresterte de 29 personer.

De aller største demonstrasjonene har likevel vært i London, med tusenvis av foreldre med barn, forskere, lærere og klimaaktivister som krever «umiddelbar handling når vi møter potensiell utryddelse av mennesket».

Demonstrasjonene i London er forventet å vare til 29. april.