Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skaper menneskefostre med to mødre og én far

Gjennombrudd i kampen mot arvelige sykdommer, håper forskerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Britiske forskere har klart å skape menneskefostre med DNA fra to kvinner og én mann, melder nyhetsbyrået AP.

Håpet er at dette medisinske gjennombruddet skal føre til at man kan skape menneskefostre som ikke er disponert for arvelige sykdommer.

- Bytter ut dårlige gener

Debatten går høyt rundt genetisk modifiserte babyer, men forskerne understreker at fostrene for stor del er et produkt av én kvinne og én mann.

- Vi forsøker ikke å forandre på gener, men prøver bare å bytte ut en liten andel dårlige gener med noen gode, sier professor Patrick Chinnery ved Newcastle-universitetet, ifølge AP.

Forskningen ble nylig presentert på en vitenskapelig konferanse, og er ennå ikke publisert i et vitenskapelig tidsskrift.

Målet med forskningen er å kunne hjelpe par til friske fostre ved at sykdomsbærende gener ikke blir videreført.

Feil i genetisk kode

MENNESKEFOSTER: Dette bildet viser et klonet menneskefoster i tidlig stadium. Foto: SCANPIX/REUTERS
MENNESKEFOSTER: Dette bildet viser et klonet menneskefoster i tidlig stadium. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Genene som byttes ut er i cellenes energisenter, kjent som mitochondria, som er å finne utenfor kjernen i den kvinnelige eggcellen.

Feil i energisenterets genetiske kode kan føre til alvorlige muskelsykdommer, epilepsi, slag og mental svekkelse.

Professor Chinnery og kollegene brukte normale fostre skapt fra én mann og én kvinne, hvis mitochondria i eggcellen var defekt.

Fosteret ble dernest transplantert over i et tomt egg donert fra en kvinne med frisk mitochondria.

Forskerne mener det ikke er riktig å hevde at de har skapt foster med tre foreldre, fordi bare en brøkdel av en persons gener stammer fra det såkalte mitochondria.

- Flesteparten av genene som gjør deg til den du er, er å finne inni cellekjernen, framholder Chinnery.

Foreløpig har forskerne skapt ti slike fostre. Disse har bare fått lov til å utvikle seg i fem dager. Etter videre eksperimenter i løpet av de neste årene, håper professor Chinnery at prosessen kan gjøres tilgjengelig for par som forsøker prøverørsbefruktning.

GENPROFESSOR: Patrick Chinnery og kollegene på Universitetet i Newcastle har skapt menneskefostre med DNA fra tre personer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media