Krigen i Ukraina:

- Skaper panikk

Ukrainske angrep mot Krim-halvøya har økt i antall og omfang. Dette er grunnen til at de lykkes, ifølge ekspert.

ANGREP: Ukraina har gjennomført en rekke angrep mot Krim-halvøya den siste tida. Angrepene har blant annet til hensikt å strupe de russiske forsyningslinjene til sørlige deler av Ukraina, ifølge norsk ekspert. Foto: AFP / NTB
ANGREP: Ukraina har gjennomført en rekke angrep mot Krim-halvøya den siste tida. Angrepene har blant annet til hensikt å strupe de russiske forsyningslinjene til sørlige deler av Ukraina, ifølge norsk ekspert. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Den russisk-okkuperte Krim-halvøya har vært under kraftige ukrainske angrep de siste dagene.

  • Natt til onsdag skal en russisk ubåt og et russisk landgangsskip ha blitt kraftig skadd eller totalødelagt i et ukrainsk luftangrep mot et skipsverft i Sevastopol, som er base for Russlands svartehavsflåte.

  • Natt til torsdag ble Krim-halvøya rammet av et omfattende ukrainsk droneangrep, som deriblant forårsaket skader i byen Jevpatorija, nord for Sevastopol.

Spesielt det siste halvåret har Ukraina intensivert sine angrep mot den russisk-okkuperte halvøya, og lykkes i stadig større grad, forteller den pensjonerte generalløytnanten Arne Bård Dalhaug til Dagbladet.

- Én mulig forklaring på det, er at russerne kan ha blitt tvunget til å strekke for langt, sier Dalhaug.

Den amerikanske generalen Mark Milley sier Ukraina har 30 dager på seg før motoffensiven vil stanse. Video: Telegram. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Dette oppnår Ukraina

Dalhaug, som mellom 2005 og 2008 var sjef for Forsvarsstaben, mener man kan betrakte de ukrainske angrepene mot Krim som en såkalt støtteoperasjon.

- Den ukrainske hovedoperasjonen, slik jeg ser det, er motoffensiven som pågår i Zaporizjzja fylke i retning mot Melitopol. Støtteoperasjoner har til hensikt å påvirke hovedoperasjonen positivt, enten direkte eller indirekte. Det oppnår man ved å angripe Krim, som er et bakre forsyningsområde for de russiske styrkene i sørlige Ukraina, sier den Dalhaug.

SKADD: Angrepet mot et skipsverft i Sevastopol natt til onsdag forårsaket skader på en russisk ubåt og et russisk landgangsfartøy. Foto: Telegram
SKADD: Angrepet mot et skipsverft i Sevastopol natt til onsdag forårsaket skader på en russisk ubåt og et russisk landgangsfartøy. Foto: Telegram Vis mer

Å strupe forsyningslinjene til Vladimir Putins brutale krigsmaskin, er i kjernen av Ukrainas motivasjon for å angripe Krim, mener den tidligere forsvarstoppen, som mellom 2016 og 2019 var sivil observatør for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i Ukraina.

- Men hensikten er også å skape panikk blant den russiske befolkningen på Krim. Tidligere har slike angrep forårsaket kaotiske tilstander, og ført til at et stort antall russere har forlatt Krim. Vi kan anta at det også vil skje nå, sier den pensjonerte generalløytnanten.

Dette er også en uttalt del av Ukrainas strategi. Tidligere i sommer gikk Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ut og fortalte at Ukraina ville bringe krigen «hjem» til Russland.

Siden har Ukraina stått bak en rekke droneangrep mot russisk territorium. Målet har vært å gi det russiske samfunnet en følelse av at de er i krig, og ikke bare står bak en liten spesialoperasjon i Ukraina, ifølge eksperter.

Følgelig har russiske myndigheter blitt tvunget til å spre luftvernet sitt over langt større områder enn tidligere.

REKRUTTERER SPIONER: USAs føderale etterretningsorganisasjon CIA forsøker å rekruttere russiske spioner i en ny film. Video: CIA. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

- Gjør flåten mindre effektiv

I angrepet mot skipsverftet i Sevastopol natt til onsdag skal Ukraina ha tatt i bruk det britiske kryssermissilet Storm Shadow, ifølge Sky News.

Missilet har en rekkevidde på godt over 200 kilometer. Det er kortere enn Ukrainas egenproduserte droner, men kryssermissilet er vanskeligere for et luftvernsystem å oppdage.

Et ukjent antall missiler ble brukt mot skipsverftet, og skal ha truffet en ubåt ved navn «Rostov-na-Donu», en angrepsubåt i Kilo-klassen, og landgangsfartøyet «Minsk».

STORE EKSPLOSJONER: Russiske myndigheter hevder at de uskadeliggjorde over 20 ukrainske droner som angrep Krim. Likevel ble det meldt om flere store eksplosjoner, branner og ødeleggelser. Foto: Telegram
STORE EKSPLOSJONER: Russiske myndigheter hevder at de uskadeliggjorde over 20 ukrainske droner som angrep Krim. Likevel ble det meldt om flere store eksplosjoner, branner og ødeleggelser. Foto: Telegram Vis mer

Ubåtene kan bære de russiske Kalibr-missilene, og blir jevnlig brukt til å angripe mål i Ukraina.

Russiske landgangsfartøy har i stadig større grad blitt brukt som et alternativ til de faste forsyningslinjene som går fra Russland til russisk-okkupert Ukraina.

- Sånn sett slo Ukraina to fluer i en smekk, sier Dalhaug om luftangrepet natt til onsdag.

- Angrep mot den russiske svartehavsflåten gjør den mindre effektiv, og angrep mot russiske landgangsfartøy legger ytterligere press på de allerede utsatte forsyningslinjene til Russland, legger han til.

Under et økonomisk forum tirsdag 12. september uttalte Russlands president seg om enorme tap på ukrainsk side i forbindelse med motoffensiven: - Åpenbare tulle-tall, sier pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug. Reporter: Edward Stenlund. Video: Russiske myndigheter Vis mer

Varsler flere angrep

At de mange ukrainske angrepene har funnet sted den siste tida, er heller ikke tilfeldig, forteller Dalhaug.

- Dette er en konsekvens av at Ukraina, over lengre tid, har bygget opp sin dronekapasitet, sier han.

Russland har også mer i vente, mener Dalhaug.

- Bruken av Storm Shadow er bare en forsmak på hva russerne har i vente hvis Ukraina også får de amerikanske ballistiske missilene ATACMS, sier den pensjonerte generalløytnanten.

Selv om droner er mindre effektivt enn kryssermissiler, nekter Dalhaug å tro på at russerne klarer å uskadeliggjøre like mange ukrainske droner som de hevder.

- Russland er notorisk upålitelige. I mange tilfeller taler bildene for seg selv. At russisk luftvern skal ha skutt ned alle dronene uten at de har forårsaket skade, er bare tøv, sier han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer