Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skaper pensjonselite

Mange faller utenom AFP-fordelene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg synes dette er provoserende og usolidarisk. Med denne AFP-avtalen har den rødgrønne regjeringen i praksis skapt en pensjons-elite: De som skal få lov til å gå av når de fyller 62 på svært gunstige betingelser, sier siviløkonom og økonomisk rådgiver Agnes Bergo i Pengedoktoren.

- Med tanke på de mange hundre tusen som ikke har denne muligheten, er dette veldig usolidarisk.

Bergo synes det er betenkelig at de rødgrønne, som ellers er opptatt av likhet, har valgt å gå for en ordning som gjelder kun for noen.

Selvstendig næringsdrivende, bønder, gründere (som Bergo selv) og mange ansatte i det private arbeidslivet - tilsammen nærmere en million, ifølge NHO, må se langt etter den gullkantete AFP-ordningen som nå blir videreført etter at årets lønnsoppgjør er i boks.


Sliterne taper

I tillegg til at mange er ekskludert fra ordningen, vil mange yngre komme dårligere ut enn sine eldre kolleger, når de en gang når pensjonistenes rekker.

- Det er dagens unge som må betale for dette. Nå som det spås nedgangstider er det ikke særlig sannsynlig at vi har råd til en så generøs ordning i framtida, sier Bergo. 

Mens AFP-ordningen primært har vært en sosial ordning som skal kompensere for inntektstapet til dem som har behov for å gå av tidlig, vil den nye ordningen fra 2025 bli et  belønningssystem for dem som står lenge i jobb.

Sjåfører, håndverkere og industriarbeidere og andre i tunge yrker blir taperne.

image: - Skaper pensjonselite

- De store taperne med den nye avtalen er sliterne født etter 1963. Har de behov for å gå av ved 62 års alder, vil de sitte igjen med mindre penger enn dagens AFP-pensjonister - om de ikke har svært lange yrkeskarrierer, sier Tove Midtsundstad, forskningskoordinator ved FAFO.For de få

I AFP-avtalen man nå er enige om blir de første som skal gå av med pensjon etter 2010 tilgodesett med minimum 10 000 kroner ekstra i året. Dette gjelder de som er født i 1948 til og med 1962, og er en kompensasjon for aldersgruppene som omfattes av opptjeningsreglene i dagens folketrygd.

I tillegg blir effekten av levealdersjusteringen, som betyr at du må jobbe lenger for å få full pensjon i takt med at den gjennomsnittlige levealderen øker, mindre enn det som opprinnelig var planlagt.

Aamdal og Aker-klubben i Verdal har frontet AFP-saken innad i LO. De mener avtalen man kom fram til kun er god nok for et begrenset antall arbeidstakere. 

- Det vil være usolidarisk av oss å anbefale en løsning som bare berger et mindretall av våre medlemmer, mens resten får en langt dårligere ordning, sier Aamdal til NTB.

De grunnleggende prinsippene i AFP-ordningen ble ikke rokket på i forhandlingene, men avtalen man ble enig om vil koste regjeringen tilsammen 100 milliarder kroner de neste 40 årene. Opposisjonen raser over utbetalingen, og kaller det et røvertokt fra fremtidige generasjoner.

- Jeg er overrasket over at regjeringen var villige til å legge så mange penger på bordet, sier Midtsundstad.

NESTE GENERASJON: Det er dagens unge som må betale, sier siviløkonom og rådgiver Agnes Bergo. Foto: OLE C.H THOMASSEN/DAGBLADET
NESTE GENERASJON: Det er dagens unge som må betale, sier siviløkonom og rådgiver Agnes Bergo. Foto: OLE C.H THOMASSEN/DAGBLADET Vis mer

Hun operer med et annet tall enn NHO, når det gjelder hvor mange som er ekskludert fra AFP-ordningen. Basert på egne undersøkelser regner hun med at 2 av 10 yrkesaktive i de aktuelle aldersgruppene står utenfor avtalen.

- Hvorfor kan ikke alle få AFP?

- Fordi LO og de andre arbeidstakeroganisasjonene som har forhandlet fram avtalen mener at de over flere år har betalt kostnaden for den, blant annet gjennom lavere lønnstillegg. I tillegg er det en måte å stimulere folk til å organisere seg. 

Kan jobbe

Det er  knyttet flere betingelser til AFP, selv om du jobber i en bedrift som er med i AFP-ordningen.

I dag må du ha hatt minst 10 år med poengopptjening i folketrygden fra det året du fylte 50 år til og med året før fratredelsen- blant annet. Du må også ha vært i bedriften i minst tre år. Det er ingen betingelse at du selv er fagorganisert, dersom bedriften har tariffavtale.

En av de største forskjellene med avtalen man nå er kommet fram til er at det blir mulig å ta ut AFP ved fylte 62 år og samtidig jobbe, uten at pensjonsutbetalingen reduseres.

TAPERNE</B>: Yngre industriarbeidere og håndverkere blir AFP-taperne.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media