- GJØR DET VANSKELIGERE: Statssekretær Heidi Sørensen mener at forskriften til Lisbeth Berg-Hansen (bildet) ikke bør bli en realitet. Foto: SCANPIX.
- GJØR DET VANSKELIGERE: Statssekretær Heidi Sørensen mener at forskriften til Lisbeth Berg-Hansen (bildet) ikke bør bli en realitet. Foto: SCANPIX.Vis mer

Skaper rabalder i regjeringen

Lisbeth Berg-Hansen forslag om å spesialbehandle oppdrettssaker har skapt debatt i regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Jeg står for alt vi har skrevet i vår høringsuttalelse. Jeg synes ikke det er naturlig at oppdrettsnæringa skal spesialbehandles, særlig ikke i lys av den krevende situasjonen som oppdrettsnæringa er i, sier statssekretær i Miljøverndepartementet, Heidi Sørensen.

- Gjør det vanskeligere
Dagbladet skrev i går at fiskeriminster Lisbeth Berg-Hansen vil at fylkesmennene skal hastebehandle søknader om nyetableringer og utvidelser av oppdrettsanlegg.

Statssekretær Heidi Sørensen sier at forslaget har skapt heftige diskusjoner i regjeringen.

- Det kan jeg bekrefte at det har. Vi har gått mange runder på dette. Dette er et ledd i å gjøre det vanskelig for miljøforvaltninga å få til gode miljøreguleringer, sier hun.

Bellonas Frederic Hauge mener fiskeriministeren forsøker å kastrere Erik Solheim og sier forslaget må trekkes.

- Skvatt
- Jeg skvatt da jeg så denne saken. Det eneste politisk anstendige er at hun trekker dette forslaget umiddelbart. Dette er et forsøk på å kastrere Erik Solheim og hele miljøforvaltninga, og det tror jeg ikke han setter pris på, sier Hauge.

I KONFLIKT: - Ikke naturlig at oppdrettsnæringen skal spesialbehandles, sier statssekretær i MD, Heidi Sørensen. Foto: SCANPIX.
I KONFLIKT: - Ikke naturlig at oppdrettsnæringen skal spesialbehandles, sier statssekretær i MD, Heidi Sørensen. Foto: SCANPIX. Vis mer

- Dette er mye verre enn bukken og havresekken, det er å sette en sel i en oppdrettsmerd. Denne regelendringa kan næringa nyte meget godt av økonomisk, inkludert hennes eget selskap Sinkaberg-Hansen. Hvordan vurderer hun sin habilitet i denne saken? Hvor er gangsynet? Det siste denne næringa trenger er et frislipp, sier Frederic Hauge.

Fiskeriministeren vil innføre tidsfrister i behandlinga av oppdrettssakene. Hvis disse ikke overholdes, skal fiskerimyndighetene kunne avgjøre sakene uten uttalelser fra fylkesmenn og kommuner. De tregeste skal kunne henges ut på internett. Miljøverndepartementet, Klima- og forurensingsdirektoratet og Direktoratet for naturforvaltning, har gitt skarpe høringsuttalelser der de karakteriserer forslaget som «meget uheldig» og «ikke akseptabelt».

Kommenterer ikke
Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen sa i en pressemelding da forslaget ble lansert at hun var svært fornøyd. Nå vil hun ikke kommentere saken før regjeringen har behandlet den ferdig, til tross for at hun som fiskeriminister har mulighet til å sende ut en forskrift på egen hånd.

- FORSØKER Å KASTRERE SOLHEIM: Frederic Hauge mener fiskeriministeren må droppe det omstridte forslaget. Foto: Nina Ruud / Dagbladet
- FORSØKER Å KASTRERE SOLHEIM: Frederic Hauge mener fiskeriministeren må droppe det omstridte forslaget. Foto: Nina Ruud / Dagbladet Vis mer