Donald Trump om Colin Powell

Skaper raseri: - Ondskapsfull og narsissistisk

Den tidligere presidenten refses for uttalelse om avdøde Colin Powell (84).

REFSES: Tidligere president Donald Trump refses etter en uttalelse om avdøde Colin Powell. Foto: Kevin Dietsch / UPI / Shutterstock / NTB
REFSES: Tidligere president Donald Trump refses etter en uttalelse om avdøde Colin Powell. Foto: Kevin Dietsch / UPI / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Bare ett døgn etter at det ble kjent at den tidligere amerikanske utenriksministeren var død, sendte Donald Trump ut en uttalelse om sin avdøde partifelle som har satt sinnene i kok over hele USA.

- Det er flott å se at Colin Powell, som gjorde store feil i Irak og med såkalte masseødeleggelsesvåpen, behandles så vakkert av «Fake News media» etter sin død. Jeg håper det samme skjer med meg en dag, sier Trump i uttalelse tirsdag, som er gjengitt av Independent.

- Han var en klassisk «RINO», alltid villig til å angripe andre republikanere. Han gjorde haugevis med feil, men uansett, må han hvile i fred, fortsetter den tidligere presidenten.

«RINO» er en slengbemerkning som står for «Repulican in Name Only», og brukes av republikanere for å stemple egne partifeller for å ikke være konservative nok.

- Ondskapsfull og narsissistisk

Flere prominente amerikanere reagert på Trumps karakteristikk av den avdøde partifellen.

Larry Sabato, grunnleggeren av University of Virginia Center for Politics, skriver følgende på Twitter:

- Ingen anstendige mennesker vil kunne forsvare Mr. Trumps ondskapsfulle og narsissistiske uttalelse.

Han oppfordrer republikanere til å ta avstand fra Trumps uttalelse.

New York Times-journalist Maggie Haberman, som blant annet har skrevet mye om Trumps tid i Det hvite hus, skriver:

- Da Trump ble gitt muligheten til å være respektfull etter et dødsfall, eller å ikke si noe i det hele tatt, valgte Trump å gå i en helt annen retning.

- En amerikansk helt

Mandag opplyste Powells familie at den parkinsonsyke 84-åringen døde av komplikasjoner i forbindelse med covid-19.

Republikaneren hadde flere meritter. Han var blant annet utenriksminister under president George W. Bushs første presidentperiode, fra januar 2001 til januar 2005. Han ble ansett for å være en moderat stemme i Bush-administrasjonen, og var blant tidenes mest populære utenriksministere.

- General Powell er en amerikansk helt, et amerikansk eksempel, og en stor amerikansk fortelling, sa Bush da han kunngjorde at Powell var nominert til utenriksminister etter valgseieren i 2000, ifølge NTB.

Noen måneder seinere ble USA rammet av 11. september-angrepet, og Powells periode ble sterkt preget av krigen mot terror og USAs invasjoner i Afghanistan og Irak.

Dette, som den tidligere presidenten påpeker i uttalelsen sin, har svekket hans ettermæle. Det var også Powell selv klar over.

– Det er en flekk på mitt ettermæle som alltid vil være der. Det var smertefullt. Det er smertefullt nå, sa Powell i et intervju med ABC News i 2005.

Hylles av andre ekspresidenter

Likevel står ekspresident Trump sin uttalelse i sterk kontrast med andre tidligere presidenters kommentarer til nyheten om Powells dødsfall.

- Laura og jeg er sterkt preget av dødsfallet til Collin Powell. Han var en fantastisk offentlig tjenesteperson hele livet, fra da han startet som soldat under krigen i Vietnam, uttalte George W. Bush.

- General Powell var en utmerket soldat og en eksepsjonell patriot. Han sto i sentrum av noen av de mest betydningsfulle hendelsene i vår levetid, uttalte tidligere president Barack Obama.

- Han dedikerte hele livet sitt til å hjelpe dette landet, spesielt de unge, uttalte Bill Clinton.

Den sittende presidenten, Joe Biden, betegnet mandag Powell som en «venn», og ba om at det fredag skal flagges på halv stang til ære for Powell.

«Nasjonal skam»

CNN-redaktør Chris Cillizza er også blant dem som har slaktet Trumps uttalelse. I kommentarartikkelen «Donald Trump har (nok en gang) bevist at det ikke finnes et bunnpunkt», skriver han blant annet at ekspresidenten viser at han er ute av stand til å vise empati, verdighet eller normal anstendighet.

- Trumps uttalelse minner oss om at denne mannen er selvopptatt på et helt unikt nivå, og blottet for evnen til å se forbi sitt eget ego, skriver han videre.

Powell var åpent kritisk til Trump da han var i live. I 2016 kalte han blant annet den daværende presidentkandidaten for en «nasjonal skam» og «internasjonal paria». Det også er offentlig kjent at han stemte på demokratenes presidentkandidater både i 2016 og i 2020, skriver Newsweek.

Etter stormingen av kongressbygningen på Capitol Hill 6. januar i år, uttalte Powell til CNN at han ikke lenger så på seg selv som medlem av Det republikanske partiet. På NBC kom han med en direkte oppfordring til presidenten, og ba ham trekke seg med det samme.

- Trump brukte dødsfallet til å ta hevn, skriver CNN-redaktøren videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer