Emmanuel Macron

Skaper sinne i Ukraina

Emmanuel Macrons uttalelser blir ikke tatt godt imot i Ukraina.

PRESIDENT: Den franske presidenten Emmanuel Macron. Her fra den felles pressekonferansen med Joe Biden 1. desember. Foto: AFP/NTB
PRESIDENT: Den franske presidenten Emmanuel Macron. Her fra den felles pressekonferansen med Joe Biden 1. desember. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert

- Europa må diskutere hvordan man kan gi garantier til Russland den dagen de returnerer til forhandlingsbordet, sa den franske presidenten Emmanuel Macron i et intervju med den franske TV-kanalen TF1 lørdag, ifølge Politico.

Macron mener at Vesten må vurdere hvordan man skal takle Russlands krav om sikkerhetsgarantier.

- Et av de essensielle punktene som vi må ta tak i – som president Putin alltid har sagt – er frykten for at NATO kommer helt opp til grensa, og utplasseringen av våpen som kan true Russland, fortsatte presidenten.

Disse uttalelsene faller ikke i god jord hos flere høytstående ukrainske tjenestemenn. De skjønner ikke hvorfor Russland fortjener noen form for sikkerhetsgaranti i det hele tatt.

REAGERER: Lederen for Ukrainas nasjonale sikkerhetsråd, Oleksij Danilov. Foto: Shutterstock/NTB
REAGERER: Lederen for Ukrainas nasjonale sikkerhetsråd, Oleksij Danilov. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

- Europa bør få garantier fra Russland

Lederen for Ukrainas nasjonale sikkerhetsråd, Oleksij Danilov, er blant dem som setter spørsmål ved nettopp det gjennom en rekke innlegg på Twitter.

- I stedet for Nürnberg, så skal man inngå en avtale med Russland og håndhilse?, skriver Danilov, med henvisning til Nürnberg-rettssakene som ble holdt mot ledende politikere i naziregimet etter at Tyskland tapte andre verdenskrig,

- Ukrainsk blod på Putins hender bør ikke få lov til å forstyrre «business as usual?», spør Danilov hypotetisk.

Han mener at et demilitarisert Russland uten atomvåpen er den eneste måten å sikre fred i Europa.

Presidenten Volodymyr Zelenskyjs rådgiver, Mykhailo Podoljak, deler liknende tanker og snur på Macrons oppfordring. Han mener Europa bør få sikkerhetsgarantier fra Russland.

- Den siviliserte verden trenger sikkerhetsgarantier fra de barbariske intensjonene til Russland etter Putin, skriver Podoljak og mener at det bare vil være mulig etter rettssaker og domfellelser mot russiske krigsforbrytere og avklaringer på hvilke russiske eliter som har ansvaret.

FEILER: General Sergeij Surovikin har ikke lyktes på slagmarken i Ukraina mener eksperter Dagbladet har snakket med. Video: AP, Dagbladet TV. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Ikke første gang

Macron skapte også frustrasjon blant ukrainerne i sommer.

Da tilbød den franske presidenten å innta en forhandlingsrolle i krigen, og advarte samtidig mot å «ydmyke» Russland. Dette for å holde mulighetene åpne for en diplomatisk løsning.

Den kommentaren falt heller ikke i god jord hos Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba, som tok sterkt avstand fra franskmannens logikk i et innlegg på Twitter.

- Oppfordringer til å unngå ydmykelse av Russland vil bare ydmyke Frankrike, og alle andre land som vil kreve det, skrev Kuleba, og fortsatte:

- Det er Russland som ydmyker seg selv. Vi bør alle fokusere på hvordan vi skal sette Russland på plass. Det er dette som vil bringe fred og redde liv.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer