- Skaper uro og katastrofe

Kina slår kraftig tilbake etter Pentagon-rapport om landets militære.

RUSTER OPP: Kinesiske militærkjøretøy med ballistisk missiler under en parade for å minnes 70-årsjubileet for grunnleggelsen av det kommunistiske Kina i Beijing. Foto: NTB/AP Photo/Ng Han Guan
RUSTER OPP: Kinesiske militærkjøretøy med ballistisk missiler under en parade for å minnes 70-årsjubileet for grunnleggelsen av det kommunistiske Kina i Beijing. Foto: NTB/AP Photo/Ng Han Guan Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kina kommer til å ha et arsenal på 1500 atomstridshoder innen 2035 dersom landet fortsetter å ruste opp i samme tempo som nå, mener USAs forsvarsdepartement.

Tallet kom fram i Pentagons årlige rapport om Kinas militære som ble lagt fram i slutten av november, ifølge Reuters.

Rapporten understreket USAs stigende bekymring over Kinas intensjoner for sitt atomarsenal, selv om det ikke er antydninger til at Kina vil øke takten i atomopprustningen.

Slår tilbake

I en uttalelse fra det kinesiske forsvarsdepartementet, slår Kina nå kraftig tilbake. Talsmann Tan Kefei omtaler innholdet i rapporten som «grunnløse spekulasjoner» som gir et forvrengt bilde av Kinas forsvarspolitikk.

Kefei går deretter til kraftig angrep på USA - og anklager myndighetene for å skape «uro og katastrofe» i verden.

- Fakta har bevist gang på gang at USA er den største bråkmakeren og ødeleggeren av verdensfred og stabilitet, sier den kinesiske talsmannen.

TALSMANN: Tan Kefei i det kinesiske forsvardepartementet. Foto: NTB/AP Photo/Heng Sinith
TALSMANN: Tan Kefei i det kinesiske forsvardepartementet. Foto: NTB/AP Photo/Heng Sinith Vis mer

Ifølge rapporten, som hovedsakelig tar for seg Kinas militære aktivitet i 2021, har landet i dag et arsenal på over 400 atomstridshoder.

- De har en oppbygging som er så rask at det ikke er mulig å holde det skjult, sa en tjenesteperson i Pentagon på pressekonferansen der rapporten om Kinas militære ble lagt fram.

Selvforsvar

Kina har tidligere påpekt at deres arsenal er småtterier sammenliknet med det USA og Russland har. Kinesiske myndigheter uttalte også at de er rede til dialog, men bare hvis USA reduserer sitt atomarsenal til Kinas nivå.

KRANGEL: Canadas statsminister Justin Trudeau ble skjelt ut av Kinas president Xi Jinping etter at informasjon fra en privat samtale under G20-møtet i Bali ble lekket. Video: AP Vis mer

I uttalelsen understreker Kefei at Kinas atomstrategi er å utelukkende ta det i bruk ved selvforsvar. Han gjorde det imidlertid klart at Kina er klar til å ta i bruk makt mot Taiwan om nødvendig.

- De kinesiske væpnede styrkene har selvtilliten og evnene til å bekjempe enhver innblanding utenfra og forsøke å gjøre Taiwan uavhengig og oppnå full gjenforening av moderlandet, sier Kefei.

USA har i dag om lag 5400 atomstridshoder mens Russland har like i underkant av 6000, ifølge den uavhengige amerikanske tenketanken Federation of American Scientist.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer