Skapt for opposisjon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det meste var som i et vanlig parti da Fremskrittspartiet avholdt sitt jubileumslandsmøte i helga. Det var større spredning i temaene som opptok delegatene enn på landsmøter tidligere i Fremskrittspartiets 25-årige historie. Og det var færre helt ekstreme synspunkter. Få, om noen, av de delegatene som tok ordet fortjente merkelappen bygdetulling. En fjerdedel av delegatene var kvinner, og disse var like aktive på talerstolen som sine mannlige partifeller.
  • Fremmedfiendtlighet og kulturfiendtlighet er fortsatt Fremskrittspartiets varemerke. Partiet løfter knapt blikket ut over Norges grenser, utenrikspolitikk var ikke noe tema på landsmøtet. Carl I. Hagen lefler med fremmedfrykten og nestleder Vidar Kleppe står åpent for den. Kleppes forslag om å reservere kontantstøtten for norske statsborgere ble ikke avvist, men oversendt stortingsgruppen. Ikke noe utløste slik begeistring som da Carl I. Hagen og gjesteforeleser Christian Wennerød foraktfullt omtalte forslaget om å bygge ny opera for offentlige midler.
  • Nå som før ser Fremskrittspartiet sin misjon i å dyrke misnøyen blant velgerne. Partiet anviser enkle løsninger på samfunnsproblemene, uten tanke for at problemer kan ha årsaker som gjør dem vanskelige å løse. Ifølge Fremskrittspartiet er det bare de andre partienes vilje det skorter på.
  • Det sier seg selv at et slikt parti har problemer med å fostre ledere som er i stand til å delta i den rikspolitiske debatten, manøvrere i det parlamentariske landskapet og lede en stor organisasjon. Etter 20 år med Carl I. Hagen som partiformann står Fremskrittspartiet uten noen som kan overta etter han. Dette er et alvorlig problem for partiet.
  • Fremskrittspartiet er skapt til å være i opposisjon. Så lenge partiet har begrenset innflytelse, får velgerne ingen test på om partiets løsninger holder mål. Og partiet kan alltid skylde på andre. Fremskrittspartiet går ingen enkel høst i møte. Da må partiet trolig velge om det skal bidra til at Bondevik-regjeringen får sitt statsbudsjett vedtatt, og i så fall bli medansvarlig for det.