Skapte hyttekaos

Nedblåst skog overalt på Hafjell.

HULL I TAKET: Cathrine E. Arnesen og familien fra Enebakk oppdaget at tre over hytta på Hafjell ikke var så uskyldig likevel. Foto: Privat.
HULL I TAKET: Cathrine E. Arnesen og familien fra Enebakk oppdaget at tre over hytta på Hafjell ikke var så uskyldig likevel. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det måtte en tømmerhogger fra London til for å utløse alarmen hos hytteeiere over store deler av Sør-Norge om stormvindens herjinger på Hafjell forrige fredag.

Tony Davis på Brøttum ved Lillehammer ble oppringt av en utenbys mann lørdag formiddag for å se til hytta hans på Hafjelltoppen etter fredagens uvær.

Og der var det kaos som den erfarne trefelleren fra verdensbyen og fra Innlandet sjelden har sett.

- Det lå nedblåste trær over alt - over veier, hyttetomter og tak. Mye skog var ødelagt og jeg kom ikke langt med bil, sier Tony Davis til Dagbladet.

Kaos

Han fant fram til hytta han skulle sjekke. Der var det også 8-10 andre hytter i kaoset mellom nedblåst skog, og mange som hadde behov for å bli varslet.

HYTTE I SKOGEN: Nedblåst gran på hytteveranda. Foto: Privat.
HYTTE I SKOGEN: Nedblåst gran på hytteveranda. Foto: Privat. Vis mer

I påvente av snø og skiføre var det glissent med besøk denne helgen på de store hyttefeltene over alpinanleggene fra OL-94.

Davis fant navnene på eierne til et par av de andre hyttene, som igjen varslet hyttenaboer de kjente. Så var varslingen i gang.

- Sammen med to kolleger har jeg jobbet her hele uka for hytteeiere, forsikringsselskap og andre. Ryddemannskap fra flere kanter har sørget for at hovedveiene stor sett er åpne igjen.

TØMMERHOGGEREN FRA LONDON: Tony Davis under en av mange rotvelter på Hafjelltoppen.
TØMMERHOGGEREN FRA LONDON: Tony Davis under en av mange rotvelter på Hafjelltoppen. Vis mer

- Men på mange hytteveier er det ikke mulig å komme fram med bil, sier ryddemannen, som driver firmaet Tonys trefelling.

Cathrine E. Arnesen og familien i Enebakk var blant hytteeierne som ble varslet av en hyttenabo.

- Det hadde blåst ned et tre over taket, og det lå knekte trær over alt. Vi er her nå, sier hun til Dagbladet.

- Ikke sett slikt etter 2008

Hyttene på Hafjelltoppen ligger rundt 1 000 meter over havet.

- Vi har hatt hytte her siden 2008, vært her mye, og jeg har aldri sett et tre som har blåst ned. Det er visst enda verre ved Gaiastova et stykke unna, sier Cathrine E. Arnesen.

Treet som blåste ned over deres hytte ser ganske «uskyldig» ut. Det er ingen synlige skader inne.

OVERALT: Ikke regn med at du kan kjøre helt fram til hytteveggen på Hafjelltoppen nå. Foto: Privat.
OVERALT: Ikke regn med at du kan kjøre helt fram til hytteveggen på Hafjelltoppen nå. Foto: Privat. Vis mer

- Kvist har slått hull i takplater og pappen under, så her er det en del å tette igjen før snøen kommer, sier hytteeieren.

Tony Davis anslår at det vil ta fire-fem uker, kanskje et par måneder å få ryddet opp der han og kollegene har vært.

- Forrige lørdag så jeg rundt 10 hytter med vindfall på alle kanter. Nå har jeg vel sett 30-40, sier han.

FIKK SJOKK: Hytteeier Wenche Halland kunne ikke tro hva som hadde skjedd mens uværet herjet ved hytta hennes i Nore og Uvdal helgen 19. - 20. november . Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Over 100 millioner

Allerede onsdag etter uværshelgen tyder skademeldingene til de store forsikringsselskapene If, Gjensidige og Tryg at den samlede prisen fra mange steder kommer over 100 millioner kroner.

Tryg hadde da registrert 111 skademeldingene, If 180 skader på private hus og 26 næringslokaler og Gjensidige over 400 skadesaker.

Gjennomgangstema: trær over tak, ødelagt takstein, dører og vinduer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer