Skapte klimarabalder og feilaktige overskrifter over hele verden

Så forsvant «innsjøen» i Arktis like plutselig som den kom.

FORSVANT: Før- og etterbilder fra den arktiske isen har gått verden rundt den siste uka. Fotografiene, som er tatt med webkamera av forskere ved North Pole Environmental Observatory (NPEO), viser at det i løpet av noen få dager dannes en svær «innsjø» med smeltevann oppå havisen. Den 29. juli forsvant den i en sprekk i isen og ut i sjøen. Foto: NPEO
FORSVANT: Før- og etterbilder fra den arktiske isen har gått verden rundt den siste uka. Fotografiene, som er tatt med webkamera av forskere ved North Pole Environmental Observatory (NPEO), viser at det i løpet av noen få dager dannes en svær «innsjø» med smeltevann oppå havisen. Den 29. juli forsvant den i en sprekk i isen og ut i sjøen. Foto: NPEOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONGYEARBYEN (Dagbladet): Før- og etterbilder fra den arktiske isen har gått verden rundt den siste uka.

Fotografiene, som er tatt med webkamera av forskere ved North Pole Environmental Observatory (NPEO), viser at det i løpet av noen få dager dannes en svær «innsjø» med smeltevann oppå havisen.

Nå er dammen borte.

Vannet, som trolig kunne fylt et olympisk svømmebasseng, rant 29. juli gjennom en sprekk i isflaket og ned i sjøen under, melder NPEO.

- Dannelsen og forsvinningen til disse dammene er del av en naturlig syklus, sier Axel Schweiger ved polarfysikkavdelingen på Universitetet i Washington til Livescience.com.

Gale overskrifter

Bildene ble tatt fra midten til slutten av juli og skapte straks store og i mange tilfeller misforståtte overskrifter. Klimaendringer og høyere temperaturer i polområdene fikk mer eller mindre umiddelbart skylda for dammen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

4 MÅNEDER*

KUN I MAI 75% rabatt

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP 4 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

4 MÅNEDER* 100 kr per 4 måneder. 0,83 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.