Skapte rettshistorie

For første gang i rettshistorien blir en tiltalt frifunnet til tross for å ha tilstått lovbrudd. Verken nestoren i norsk rettspleie, Johs. Andenæs, eller andre eksperter Dagbladet har snakket med kjenner til en liknende sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Professor Johs. Andenæs mener at det er en riktig beslutning av aktor når han er i tvil om tiltaltes skyld.

- Når fire solide vitner uten tilknytning til tiltaltes miljø beskriver en annen gjerningsmann, hersker det så mye tvil at jeg måtte foreslå frifinnelse, kommenterer aktor Bjørn Soknes.

- Ingen norsk domstol kan finne en tiltalt skyldig etter fire slike vitneutsagn.

Sier Tor Erling Staff, som forsvarte 17-åringen.

Får honnør

Statsadvokat Bjørn Soknes ser ikke på frifinnelsen som et nederlag, men som et uttrykk for at rettssystemet fungerer:

- Vår oppgave er å forsøke å finne ut hva som er skjedd. Når bevisene ikke holder, må vi ta konsekvensen av det, sier Soknes.

Som får honnør for sin åpne tilnærming av Tor Erling Staff.

- I denne saken har påtalemyndigheten opptrådt forbilledlig. Dette er blitt «Den røde vest-saken» i norsk strafferettshistorie, sier Staff.

Stor påkjenning

Rune Bergs nærmeste familie har fulgt hele rettssaken mot 17-åringen. De frafaller nå kravet om erstatning fra Bergs to små barn, men håper at saken likevel kan oppklares når den gjenopptas.

- Påkjenningen har vært stor. Det er tungt å reise hjem fra Oslo uten visshet, men de etterlatte vil være sikre på at erstatningskravet reises mot rett gjerningsmann, opplyser bistandsadvokat Sven-Jørgen Lindsetmo.

Faren til den tiltalte uttrykker stor glede over endelig å få sønnen hjem etter åtte måneders atskillelse.

- Vi drar på ferie hjem til slekten i Makedonia i morgen og er lykkelige over at gutten vår kan bli med oss. Mitt største ønske er at politiet klarer å finne sannheten i saken, sier han.

60 dager

17-åringen har sittet 242 døgn i sammenhengende varetekt siden pågripelsen 2. november. Advokat Staff vil foreløpig ikke svare på om det kan bli aktuelt å gå til erstatningssak for frihetsberøvelsen, men antydet i sin prosedyre at gutten selv er medansvarlig ved å ha erkjent voldshandlingene.

Aktor la ned påstand om 60 dagers ubetinget fengsel for den tidligere ustraffede 17-åringen for å ha sparket en sjåfør i brystet på Jernbanetorget halvannen måned før Rosenborg-supporteren døde. Tor Erling Staff hevdet at betinget straff i en toårig prøvetid vil være «en riktig menneskelig avrunding.»

Dom faller torsdag i neste uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer