Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skapte suksess med en sint, kåt og hårete feminist

Nå er «Zelda»-skaper Lina Neidestam (29) albumaktuell og jurymedlem i Dagbladets store seriekonkurranse. Nettmøte!

GA NESTEN OPP: Men i dag er Lina Neidestams «Zelda» en godt etablert serie, i disse dager også med sitt første album. Illustrasjon: Lina Neidestam
GA NESTEN OPP: Men i dag er Lina Neidestams «Zelda» en godt etablert serie, i disse dager også med sitt første album. Illustrasjon: Lina Neidestam Vis mer

(Dagbladet): - Da jeg begynte å tegne serier om en sint, kåt og hårete feminist for noen år siden, trodde jeg ikke at hun skulle henge ved meg altfor lenge, sier «Zelda»-tegner Lina Neidestam til Dagbladet.

Men nå er altså den svenske 29-åringen aktuell med det aller første «Zelda»-albumet. Dessuten er hun invitert til å sitte i juryen til årets tegneseriekonkurranse i Dagbladet sammen med andre etablerte serietegnere som Frode Øverli («Pondus») og Børge Lund («Lunch»).

At hun skulle komme så langt, var på ingen måte noe selvfølge for bare et par år siden. Da holdt hun på å gi opp, før hun fikk tilbud om fast stripeplass i Dagbladet.

- Det finnes noe i Zelda som mange kan relatere seg til. Konflikten mellom høye idealer og dårlig evne til å leve opp til dem, forteller Neidestam.

Delta i Dagbladets tegneseriekonkurranse 2013!
Vant ikke seriekonkurransen - er i dag en av landets største

Etterlengtet antihelt Hun mener Zelda «sjelden gjør det riktige og ikke akkurat er et godt forbilde»:

- Jeg synes det er en mangel på kvinnelige antihelter i kulturen. Ofte er kvinnelige figurer enkeltsporede stereotyper som tålmodige damer eller mora til den til mannlige protagonisten, eller bare en sexy dame som publikum kan sikle over. Zelda styrer sin egen historie, og tillates å være både grov og morsom, sterk og svak, smart og iblant fullstendig dum i hodet.  

Noen mener det av og til kan bli for mye av det gode, som da serien ble sparket ut av avisa Nordlys etter leserklager.

- Mange synes nok at tegneserier er for barn, og blir opprørte over voksent innhold som sex og fyll. Men noe jeg har merket meg gjennom åra er at folk har mye høyere toleranse for mannlige figurer som oppfører seg dårlig, enn for kvinnelige. Jenter må fortsatt bære forbildesekken. Jeg forsøker å befri Zelda fra den verdighetstvangen, sier Neidestam.

Gode råd - Har du noen gode råd til deltakerne i tegneseriekonkurransen?

- Det er viktig at du selv har det moro når du lager serien, og fniser av dine egne vitser og figurenes kroppsspråk. Da kommer andre til å gjøre det også. La ikke hele serien eksistere i snakkeboblene, fortell noe med bildene også. Og våg å være ærlig og nytenkende!  

- Noen ting de absolutt ikke må gjøre?  

- Banne for mye i teksten. Grovt innhold er kjempemoro, men for mye enkel banning som kraftord høres bare pubertalt ut. Utfordre i stedet språket, finn gjerne på en original og artig sjargong.

Ikke bare stiller Lina Neidestam opp på nettmøte her for å svare på dine spørsmål, hun signerer også det nye albumet på Tronsmo i Oslo klokka 16.00 torsdag.

Nettmøte:

Dagbladets serier

Bra serie, Lina! Hvordan er det å være på trykk sammen med reaksjonære og homofobe Pondus, bunnløst antikreative Nemi og geniale Fagprat?
– Undrende

Det ær grymt att få vara med på en seriesida som ær otroligt vælbesøkt, har høgt i tak och som engagerar sina læsare. Det ær vældigt ovanligt. Så oavsett vad man tycker om innehållet i de olika serierna så ær det grymt att sammanhanget finns och att Zelda får härja runt i det :)

Jeg vil bare si....

TAKK!! Den beste serien jeg har lest. Jeg elsker den, og jeg kjenner meg så igjen i den.
– Mari-Anne

TAKK sjælv! Det betyder ofantligt mycket med så fin respons!

Røyking...

Zelda er en artig figur, og en av få kvinnelige hovedfigurer som ikke er overdrevent sexy actionbabes eller superhelter. Men: Hadde du trengt å la henne røyke? For 30 år siden hadde det vært naturlig å la en slik karakter røyke (uansett om det var i bok, tegneserie eller film), men vi har heldigvis kommet langt siden da. Tobakksindustrien står jo for veldig mye av det Zelda er i mot: Tobakksdyrkere i Afrika er i praksis livegne bønder, industrien reklamerer kynisk for tobakk i land der røykelovgivningen ikke er kommet så langt, selv om de vet godt hvilke skader tobakken har. Litt mindre kjent er det at i dyrkingen brukes det mye sprøytemidler som skader tobakksarbeiderne, pluss at tobakksdyrking står for 2-4% avskoging på global basis.
– Erlend Gjerde

Tobaksindustrin ær hemsk och jag røker inte själv, så jag vill inte glorifiera røkning med serien. Att Zelda røker handlar om att hon ær osøker och klamrar sig fast vid destruktiva beteenden, som røkning, karatefyllor och dåliga relationer. Førhoppningsvis kommer Zelda bli ældre och visare och lægga av med substituten.

Seriekonkurransen

Hva synes du om Nemi? Ville dagens Nemi hatt sjangs i Dagbladets seriekonkurranse?
– Raz

Det var otroligt inspirerande att hitta Nemi-tidningen i matbutiken nær jag var i 15-årsåldern och hon var definitivt en förebild. Nær jag sedan børjade teckna Zelda var svenska Nemi-bladet først med att ge henne 5 sidor i varje nummer och læt Zelda utvecklas dær under flera år. Den plattformen var oerhørt viktig før mig som serietecknare. Det ær grymt att Myhre haft sån enorm framgång med serien. Och ja, nutida Nemi-strippar skulle klara sig galant :)

Stripenes format

Jeg har et seriekonsept som jeg har veldig lyst til å lage, men det er litt mer historierelatert enn de fleste andre stripeserier, noe som gjør forkortning vanskelig. De fleste stripene vil dermed bli doble. Er dette et stort problem? Kan jeg fremdeles sende inn mitt bidrag med håp om å vinne?
– Bjørnar

Førsøk effektivisera berættandet istællet. Det ær viktigt med rætt format før att serien ska kunna få den spridning den førtjænar. En som lyckats bra med strippar med historiskt tema ær serietecknaren Loka Kanarp. Googla "Historiska kvinnoportrætt" och bli inspirerad!

klager?

Er bare nysgjerrig på om du har fått noe kjeft/klager fra erkefeminister som synes du latterliggjør/stereotyper dem. Det virker for meg som om en stor del av dem har fått stengt av alt som heter humor og selvironi.
– Arne

Jo, både feminister och antifeminister blir sura på Zelda. Många tycker att kultur ska vara något sorts rättskaffens facit før mænskligt beteende, men jag ser serier mer som en underhållande skildring av olika problem. Igenkænningshumor kan vara en trøst.

Levenes?

Greier du å leve av stripeserien din? ...eller må du supplere kampen-for-tilværelsen med bi-jobber?
– Trond E. Haveland

Jag lever och frodas numera! Efter att ha varit konstant pank i sju år ær det fantastiskt att æntligen slippa oroa sig før ekonomin hela nætterna. Och serien blir bættre nær jag kan betala hyran :)

Flott serie!

Samboeren min abonnerer på Pondus og jeg leser alltid Zelda med stor iver selv. Jeg har ingen spørsmål bare ros. Jeg synes Zelda er forfriskende ekte og belyser mye av samfunnhykleriet på en morsom måte. Jeg ser henne for eksempel som en "steinhard" feminist, men bare inntil det punktet at det ikke blir slitsomt eller medfører personlig ubehag for seg selv. Her tror jeg mange bør kjenne seg selv igjen, og ikke bare feminister! Stå på, du er en dyktig serieskaper.
– Howard Bjerke

Ett varmt tack ska du ha! Zelda handlar ju kanske mest om idealism, att førhålla sig till det dær mænskliga i en som stændigt gør fel mot bættre vetande. Førhoppningsvis kan många kænna igen sig i det. Hyckleri och sjælvbedrægeri ær roliga teman som man kan få mycket humor ur.

Tips og triks

Hei og takk for en herlig serie! Så: ser du tegner på Wacom nå, hvilket program bruker du, og hvordan får du de nydelige, subtile skyggene? er det layers som er trikset? Andre tips rundt fargelegging og skygging?
– Slim Shader

Programmet heter Manga Studio och ær helt AMAZING. Førsøkte rita linjerna i photoshop først, men det blev kantigt och stelt. Manga studio ær verkligen anpassat før serier, dær finns mallar till pratbubblor och allt møjligt. Kostar cirka 2000 SEK. Andra tips: Berætta med færgen! Sætt stæmningen och tonen med olika ljus och væder, færger kommunicerar vældigt effektivt. Tuscha inte før hårda skuggor i karaktærernas ansikte, det kan fjærma læsaren från karaktærens kænslolægen. Lægg den dramatiska skuggningen i bakgrunderna, dær de kan skapa tryck och dramatik.

Tegneserier tegnet for hånd

Kjære Lina Neidestam, først må jeg si at Zelda er dritkul. Jeg har lagt merke at de fleste artistene lager og fargelegger seriene dine digitalt. Jeg lurte på om det derfor er en ulempe å tegne striper på tradisjonelt vis og fargelegge dem med for eksempel akvarell. Elles så lurer jeg på om du har noen tips til å komme på nye ting, noen inspirasjon tips?
– Adela Jasarovic

Akvarell ær otroligt fint, har sjælv jobbat med det før ett par år sedan, men det blir tyværr mycket opålitligt i tryck. Det ær bæst att læra sig Photoshop. Skaffa en scanner så kan du få in teckningarna i datorn. Jag har slutat med penna och papper och ritar helt digitalt på en wacom cintiq, men dom ær dyra (ca 20 000 SEK). Inspirationstips: Sætt dig ner, skriv upp några æmnen som du berørs av, några frågor du har eller några egna spaningar om mænskliga beteenden. Sen ritar och skriver du lite kring det, som en mindmap. Hitta på en situation dær det kan utspela sig. Snart kommer du att kunna vaska fram en poæng eller ett skæmt, genom att tænka tværtom eller att det hænder något oväntat. Lycka till!

Antihelt å bli glad i.

Zelda er først og fremst morsom, men de beste seriene er de man får et nært forhold til, og jeg kan ikke unngå å bli glad i Zelda, selv om -- eller kanskje på grunn av, at hun roter det sånn til. Får jeg lov til å bli litt -- iallfall bittelitt -- kjær i henne? Selv om jeg er en voksen mann?
– Jon

Det ær meningen att man ska bli lite kær i henne! Jag ær också det, ibland nær hon ær ynklig och patetisk vill jag bara krama om henne och sæga att allt kommer bli bra. Och sen skriver jag ett sadistiskt manus dagen dærpå dær allt fortsætter gå åt helsicke :)

Tips til å unngå plagiat

Jeg leser en del tegneserie striper på nettet. (som oftest er lenger enn de klassiske avisformatet. (4 ruter)) Jeg elsker mange av seriene. Måten de er bygget opp på, historiene, karakterene osv. (JL8, vgcats, yafgc, goblins, Oots, etc) Problemet er når jeg lager mine egne striper så klarer jeg ikke unngå å legge inn en punch kopi. Altså at mange av vitsene eller karakterene jeg lager er altfor lik striper jeg har lest tidligere. Jeg vil for alt i verden unngå å plagiere andre tegneserier. Har forstått at hvis man tar ideer av 1 så er man en tyv, men tar man litt av mange så er man et geni. Uansett så vil jeg ikke være i den kategorien. Jeg vil skape mitt eget, ikke kopiere. Så spørsmålet er hvordan unngår du å plagiere andre tegneserier? Eller er dette noe som kommer av seg selv når man fortsetter å utvikle selve historien?
– MortenB

En lång tid ær man inspirerad av sina førlagor, och det ær helt i sin ordning. Till slut kommer den egna tonen och stilen ta øver mer och mer och snart kommer sjælvførtroendet av våga följa impulser och infall. Det ær då originaliteten uppstår. Men mitt størsta tips ær ændå att rita strippar som du sjælv skrattar åt, dær du fnissar nær du gør dom. Den humorn och entusiasmen kommer førmodligen synas i slutresultatet. Men tænk också på vad du saknar før strippserier i aviserna och vilken serie du sjælv vill læsa. Gør sedan den serien. Lycka till!

Vei videre for serien?

Har du klart for deg hvordan serien skal utvikle seg videre? Er Zelda evig ung og singel, eller tror du at hun vil følge deg gjennom forskjellige faser i livet - også med ekteskap og barn ... og, uæh, en yrkeskarriere?
– Elisabeth

Mest hoppas jag på att hon ska lyckas finna en riktig yrkeskarriær, och de andra faserna kommer hon också gå igenom. Vore kul med en svinarg høggravid Zelda som står på barrikaderna med foglossning :)

Oversetter

Hei Lina. Gratulerer med norsk suksess. Vel fortjent. Hvordan valgte dere oversetteren av Zelda til norsk? Ses forresten på Tronsmo...
– Kenneth

Tackar! Lasse jobbar på Strand Comics och øversætter Kellermannen, har skrivit sjælv och har insikter i svenska språket och svenska referenser. Ær sjukt nøjd med hans øversættningar! Det ær svårt att øversætta alla mina ordvitsar :)

Lårstrømper

Hei! Digger Zelda, får vi se henne oftere i lårstrømper? :)
– MeggaMan

Ja, förmodligen. Det ær sjukt snyggt med lårstrumpor. Slampigt och praktiskt samtidigt, passar Zelda galant.

Hipster

Hei, Lina! Hvordan er du blitt så rasende god til å tegne tidsriktige hipsterprops? Er hipstertettheten tettere i Sverige enn i Norge?
– Börje

Fniss, tack! Jag bor vid Konstfack i Stockholm, så jag har fått studera spræckliga neontights, strikta mittbenor och fladdrande kappor på næra håll. Dessutom ær det himla kul att berætta med klæder och outfits, jag kommer nog jobba ganska mycket med fashion i serierna framøver.

Mitt konsept

Jeg har en idé til en serie der det egentlig ikke er noe poeng, men der jeg låner sitater og visdomsord fra forskjellige filmer og forfattere, og kombinerer det med bilde av f. eks månen, en tidlig morgen, sen høst, eller liknende. Høres det ut som et konsept som kan komme på trykk i Dagbladet?
– Den kreative

Nær Nemi gør det får det många likes, så varfør inte? :) Men kontrastera bilden mot citatet så har du ett hittigare koncept.

feminisme og det å alltid være politisk

Jeg må innrømme at jeg har et problem. Når jeg møter feminister, lar jeg dem ikke være i fred, men stiller stadig spørsmål som "du som feminist syns vel at...", "blir ikke du provosert av at...", osv. osv. Er det plagsom for deg som feminist at du alltid må være politisk, og at plagsomme folk som meg ikke vil la dere være i fred og være upolitiske for en gangs skyld?
– Den plagsomme

Haha, nej inte særskilt. I vardagen væljer jag mina strider, till skillnad från Zelda som væljer ALLA strider. Men nær jag var yngre var jag alltid den som satt i ett hørn på fester och vrålade om feminismen :) Nu før tiden førsøker jag aldrig omvænda någon som redan har bestæmt sig.

Blir zelda tegne film eller kino film

Blir zelda tegne film eller kino film en dag i fremtiden ?
– even

Det ær mycket møjligt. Jag har skrivit ett tv-manus till ett Zeldaavsnitt, vi får se vad som hænder med det :)

Utrolig bra!

Endelig en tegneserie fra en jente som ikke er politisk korrekt og moraliserende som f.eks. Nemi er. Jævlig bra med selvironi og masse grovkornet humor. Herlig! Og du er utrolig flink til å tegne. Noe som får meg til spm mitt: Kvaliteten på tegninene i Zelda har utviklet seg i særdeles stor grad fra de første stripene til dagens smukke strek. Hva er hemmeligheten her?
– Thomas W-T

TACK! Hemligheten ær den høga produktionstakten. Man kan tro att den skulle gøra allt sæmre, men tværtom kommer jag in i ett flow mer, får mer øvning, ser problemen snabbare och anstrænger mig hårdare. Att Zelda læses av så otroligt många fler gør att jag stæller høgre krav på serien, innehålls- och teckningsmæssigt. Så det ær inte gudomlig inspiration, bara jobb, jobb och jobb. Men, jag har blivit helt digital också, ritar numera på en Wacom Cintiq, då kan man rita om och rita om tills man blir nøjd. På pappret har man bara en chans med tuschet.

Det viktigste spørsmålet

Når kommer Zelda-som-dominatrix-stripen(e)?
– Geir

Zelda ær ju inte så dominatrixig av sig, så dom kommer nog aldrig :)

Takk

Hei! Jeg ville bare takke deg for at du inkluderer skeive folk (kvinner) i Zelda, det er ikke ofte man ser, og hvertfall ikke på en positiv måte! Får vi se mer av de framover?
– Sofie

Tack sjælv! Jag tycker det ær otroligt viktigt med queer representation bland huvudpersonerna, att dom inte bara blir någon sorts exotiska biroller. Dærfør komer det bli mycket mer fokus på Toves kærleksliv framöver, jag førøsker stændigt førbættre mig før att inte bli ænnu en helvit, strikt heterosexuell kulturyttring :)

Album på svensk

Hei, Hvilken nettbutikk bruker jeg for å få kjøpe Zelda i sin originale, svenske form?
– christian

Slutsålt dessværre! Men Zeldabok 3, Zelda vs. Patriarkatet, har precis kommit ut och den kan du køpa på adlibris och bokus.

Verdens Vakreste Dyr

Kan du tegne en Giraff til meg hvis jeg kommer ned på Tronsmo?
– Bolleh

Ja :)

Gratulasjoner

Lina - i en verden der altfor mange serieskapere går tom for ideer og kreativitet etter femti striper (les: Nemi) så er du et lysende fyrtårn. Seriene dine er aldri identisk oppgulp over samme lest, og det gleder mitt blaserte sinn overmåte. I tillegg klarer du å ha et budskap, uten å verken misjonere eller latterliggjøre. Norge har produsert tre stripetegnere av øverste rang - en slags hellig treenighet. Frode Øverli, Mads Eriksen og deg. Det synes jeg du skal være veldig, veldig stolt av. Hilsen Ola, trofast fan. PS: Hvilken stripetegner - norsk eller utenlandsk - er din favoritt?
– Ola L

Tack så mycket, det var fina ord! Æven om jag måste ge Nemi en eloge før att hållt så høg kvalite genom alla år, det ær galet svårt med den høga produktionstakten en stripptecknare har. Mina favorittecknare i sverige ær Mats Jonsson och Anneli Furmark och utomlands Robert Crumb och Phoebe Gloeckner.

Selvbiografiske elementer

Hvor mye av deg selv er det i Zelda? Finnes det selvbiografiske elementer i serien? Takk for latteren!
– Eirik

Nær jag var tonåring var jag mer som Zelda, konstant arg och bekræftelsetørstande och tyckte att jag satt inne på alla svaren. Sen blev jag ældre och visare och insåg att verkligheten ær i gråskala. Den krocken handlar Zeldaserien mycket om. Men hændelserna i serien ær inte självbiografiska, alla karaktærer finns till før att kontrastera mot zeldas personlighet och skapa dynamik i berættelsen. Men visst anvænder jag mig av egna reflektioner och tankar ibland, men før att det ska bli humor av det jobbar jag om det så mycket att det blir fiktion ændå till slut.

Sosiale medier og sånn

Hei Først: Du er helt rå! Og så: Du har en blogg og en instagramkonto, der du bl a lar oss få innsyn i din kreative prosess og andre ting som skjer i livet ditt. Hjelper det å "by på seg selv" for å få en trofast leserskare? Hvor privat kan du bli overfor følgere/lesere? Stå på, Lina!
– El Magne

Helt rå, Tack! :) Jo, sociala medier hjælper nog till att bygga sitt varumærke, men jag ser det mest som ett sætt att få kontakt med læsare, få ut information om signeringar och sånt, plus det viktigaste: jag tycker det ær vansinnigt kul att føra dagbok på det sættet. Har skrivit vanlig dagbok sen jag lærde mig skriva, men nu har dokumentationen øverførts helt till internet. Men det finns ju førstås grænser før hur privat man kan vara, och jag har blivit mycket mer restriktiv nu æn tidigare. Det ær svårt nog som det ær att dela upp privatliv och jobb, så jag låter facebook och insta vara relaterat till det kreativa rætt mycket. Men visst blir det en och annan frukostbild och omotiverad selfie :)

Du är bäst!

Hej Lina, vill inte fråga något egentligen, bara säga att du tecknar och skriver fantastiskt! Jag (40) och dottern (12) är stora fans av Zelda och dina Englsfors-serier.
– Binki

Jættestort TACK! Speciellt før Engelsfors, det var verkligen en utmaning att skildra någon annans værld.

Kvinnelig barbering i dag - nypuritanisme?

Kjenner du en eneste moderne kvinne - feminist eller ikke - som er så tøff at hun tør å vise seg offentlig med ubarberte legger og armhuler, slik Zelda gjør? Kvinner i dag er til de grader livredde for å avsløre at de har naturlig hår under armene, for ikke å snakke om mer intime steder. Har du reflektert over årsaken`? Mener du dette er et tegn på nypuritanisme?
– Trond

Jag ser lurviga ben på damer rætt ofta faktiskt. Det råder en ganska avslappnad attityd kring det mer och mer, ibland raka, ibland inte. Det vktigaste ær inte att vara hårig, det viktigaste ær att gøra som man vill utan att få skit før det. Men det ær sorgligt att det i stort råder en uppfattning om att kroppsbehåring ær ohygieniskt eller æckligt, det ær nog skadligt før mångas självförtroende. Dærfør har jag låtit zelda vara lurvig och ibland skæmtar jag om det och ibland så ær hon bara det, før vi ær ju alla mænniskoapor :) Jag tror inte det handlar om nypuritanisme, jag tror det handlar om marknadskrafter och patriarkala strukturer.

Forhold

Vil Zelda få seg ny mann? Siden det virker som hun har falt litt for Novas bror..
– Charlotte

Ja, det börjar luta åt det hållet. Den dær Cesar kan hon ju inte stå ut med i längden, så det ær mycket møjligt att Novas bror dyker upp igen :)

Johnny Ryan

Hei, og gratulerer med suksessen! Hva er din favorittserie - gammelt og nytt? Og hva syns du om Johnny Ryan?
– Art Garfunkel

Tack! Jag har inte haft nøjet att læsa Ryan æn. Men jag ær førtjust i nordamerikanska alternativserier i øvrigt, Phoebe Gloeckner, Julie Doucet, Black Hole, Scott Pilgrim osv. En av mina størsta serieupplevelser var dock skræckmangan Dragon Head. Min teckningsstil ær nog mest inspirerad av Dan Decarlos Archie och Hernandez Locas.

Crumb?

Tegningene dine minner litt om Robert Crumb. Er han et forbilde for deg?
– Sam Little

Han ær en STOR førebild, vad kul att det syns! Ælskar sjælvironin, teckningarna och det hæmningsløsa hos Crumb. Och hans fru Aline Kominsky ær inte dum hon heller.

Evig ung?

Ser du for deg at Zelda kan bli eldre, at du kan finne humormateriale i Zelda som 35-åring, feks, eller vil hun forbli "evig ung"?
– domroT

Hon kommer inte vara som Simpsons, fast i samma ålder in i evigheten. Zelda kommer bli ældre, møta alla åldersnojor, gifta sig, skaffa familj, skilja sig, få rynkor osv. Jag tycker det ær kul med utveckling i serier och hos karaktærer och jag tycker nog hon ska gøra lite mer rætt i framtiden, bli självständigare till exempel. Och det ær ett sætt att hålla mig själv inspirerad och inte stagnera.

flersidig psykologi

Jeg liker når du viser en situasjon fra flere synspunkter, når det f. eks kommer frem hvor usikre alle figurene er og hvor mye folk egentlig bare tenker på seg selv, slik det gjerne er i virkeligheten. Hvorfor tror du det er så sjelden at tegneserietegnere tar en slik approach? Har du tenkt å bruke dette virkemiddelet mer i fremtiden?
– M

Jag ær road och intresserad av fenomenet, mycket før att jag bor i Stockholm dær alla (inklusive jag sjælv :) ær OFANTLIGT självmedvetna. Alla tror att alla i rummet tittar på just dom, men ingen ser egentligen på dig før alla ær upptagna av sina egna neuroser. Det ær intressant hur olika mænniskor kan uppfatta samma situation på diamteralt olika sætt, allt beroende på sina tidigare erfarenheter. Det vill sæga, det finns inga fasta sanningar, bara tolkningar av dom. Och dær kommer till exempel Zeldas feminism in, hennes egenskap att ifrågasætta alla "sanningar" om kvinnligt och manligt. Det ær ett tema jag kommer jobba mycket med tror jag.

Fargelegging

Hei! Har mange striper liggende, men de forblir i skuffen fordi jeg rett og slett ikke vet hvordan jeg kan fargelegge de. Bruker mye akvarell, men det blir fort litt "pinglete" farger. Finnes det noen spesielle tusj som dere bruker? Hva bruker dere til å få fargene så freshe? Håper på svar!
– Myggen

Det bæsta du kan gøra ær att læra dig photoshop så du kan leverera digitalt och trycksækert till tidningarna. Och så behøver du en scanner før att scanna in tuschoriginalen. Jag færglade Zelda sjælv i många år, men nu har jag hjälp av vældigt duktiga færglæggare før att hinna hålla det høga tempot. Færg ær otroligt viktigt før stæmning och en inbjudande serie, så lægg energi på det. Akvarellserier ær superfint, men svårt att få rætt i trycket i aviserna, då ær den mer kompakta photoshop-færglæggningen att føredra.

Hvor henter du din inspirasjon?

Og hvilke tegneserier leser du?
– Kathrine

Jag ær så himla tråkig nær det gæller inspiration. Jag får sællan dom dær magiska øgonblicken dær idén bara dyker ner i huvudet, utan jag sætter mig istællet och arbetar fram idéerna, børjar med en teckning, mening eller fråga och jobbar vidare utifrån det. Ganska journalistiskt skulle jag tro. Eftersom jag kænner Zelda så væl så vet jag hur hon skulle reagera i olika situationer så dærfør kan jag placera henne i urskogen eller på festival och veta exakt hur hon skulle reagera. Jag læser mycket svensk självbiografi i serieform, graphic novels och en del underground från 60-talet, typ Crumb och Aline Kominsky. Mina størsta serieupplevelser som barn var Pyton och Ensamma Mamman av Cecilia Torudd.

Språkforvirring

Hva synes du om å lese dine egne striper i norsk språkdrakt? Og er det noen norske ord som du synes er ubegripelige og/eller veldig rare (morsomme)?
– Fanteria

Jag skrattade vældigt mycket nær "pormask" blev øversatt till "hudorm". HUDORM liksom! Vældigt skræmmande ord. Jag gør det svårt før den duktiga øversættaren Lasse ganska ofta, eftersom jag gillar ordvitsar och rim och sånt. Men han gør ett bra jobb med att øversætta platser och kulturella referenser. Zelda funkar vældigt bra på norsk tycker jag.

Hej

Hvordan synes du det er på jorden?
– Arne

Bættre æn någonsin tidigare i historien skulle jag tro :)

Skrive/tegne

Hei Lina, hvor mye tid bruker du på å tenke/skrive og hvor mye tid på å tegne når du lager seriestriper?
– Lasse Vegas

Hej! Jag skriver i en timme ungefær, och då utgår jag från en løs tanke i huvudet. Sen skissar jag i 1,5 timme och tuschar i 2 timmar. Men det blir ungefär 1 stripp om dagen i slutændan.

VÅGET: Svenske Lina Neidestam (29) trodde ikke mange ville holde ut med Zelda. Foto: Johan Palmgren
VÅGET: Svenske Lina Neidestam (29) trodde ikke mange ville holde ut med Zelda. Foto: Johan Palmgren Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media