Skapte uro i Moskva

Tirsdag dukket det opp mystiske lys på nattehimmelen i flere russiske byer.

MYSTISK LYS: Det ble oppdaget et mystisk lysglimt over flere russiske byer tirsdag kveld. Det satte fyr på spekulasjonene. Foto: Skjermpdump Telegram
MYSTISK LYS: Det ble oppdaget et mystisk lysglimt over flere russiske byer tirsdag kveld. Det satte fyr på spekulasjonene. Foto: Skjermpdump Telegram Vis mer
Publisert

Denne uka har det dukket opp mystiske lyssøyler på nattehimmelen flere steder i Russland, inkludert over hovedstaden Moskva.

Det satte fyr på spekulasjonene og skapte uro i Moskva. Det skriver det uavhengige russiske nyhetsnettstedet Meduza.

- Nye våpen

Også i Belgorod, som ligger i nærheten av grensa til Ukraina, ble himmelen lyst opp tirsdag kveld.

Etter en vellykket ukrainsk lynoffensiv nordøst i Ukraina, ble det i midten av september meldt om eksplosjoner i den russiske grenseregionen. Det førte til bekymring blant lokalbefolkningen og russiske militærbloggere for at krigen skal flytte seg over på russisk jord.

Verdens atomvåpen

Klikk på diagrammet, eller navnene, for å se fordelingen.

Diagrammet viser fordelingen av verdens kjente atomvåpen. Russland og NATO har til sammen over 90 prosent av våpnene. Land som Kina, Pakistan, India, Israel og Nord-Korea kontrollerer de resterende 10 prosent.


Da det tirsdag ble observert mystiske lys på nattehimmelen, ble lysglimtene derfor raskt satt i sammenheng med krigen.

- I dag ble den russiske føderasjonens nyeste våpen brukt for første gang, skrev militærblogger Andrej Rudenko på Telegram, ifølge Meduza.

Anonyme kontoer på Telegram hevdet også at lyset kom fra laservåpenet Peresvet, som skal kunne skyte ned både fly og satellitter.

AVKREFTER: Russlands meteorologer avkrefter ryktene om at lyset har noe med krigen å gjøre. Foto: Skjermpdump Telegram
AVKREFTER: Russlands meteorologer avkrefter ryktene om at lyset har noe med krigen å gjøre. Foto: Skjermpdump Telegram Vis mer

Avkrefter ryktene

Ryktene ble imidlertid avvist av landets meteorologiske institutt onsdag. De gule søylene skal ha vært et ufarlig lysfenomen som oppstår når lyset fra sola, månen eller en kunstig lyskilde treffer krystaller i lufta.

- Vi har nylig hatt regn og atmosfæren er våt. Det var derfor kanskje i dette øyeblikket partikler av en viss størrelse i atmosfæren. Når lyset passerer gjennom disse partiklene, dannes det et lysfenomen, hevdet meteorologene overfor Ria Novosti.

Det aktuelle lysfenomenet er heller ikke veldig uvanlig, ifølge russiske medier. Blant annet skal liknende lys ha blitt observert over Moskva i 2015, i Murmansk-regionen i 2019, i Belgorod i 2020 og over St. Petersburg så seint som i fjor.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer