Skar ut foster: Nå skal Lisa henrettes

Baby overlevde makaber drapssak i USA - nå er Victoria 16 år.

SKAL HENRETTES 12. JANUAR: Lisa Montgomery er dødsdømt og sitter fengslet i Forth Wort i Texas. Trump-regjeringens ordre om henrettelse skal gjennomføres med giftsprøyte i delstaten Indiana. Foto: USAs fengelsvesen/Reuters/NTB.
SKAL HENRETTES 12. JANUAR: Lisa Montgomery er dødsdømt og sitter fengslet i Forth Wort i Texas. Trump-regjeringens ordre om henrettelse skal gjennomføres med giftsprøyte i delstaten Indiana. Foto: USAs fengelsvesen/Reuters/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rett over nyttår skal den første dødsdømte kvinnen henrettes i USA på 67 år etter nasjonal ordre.

Det har skjedd bare tre ganger tidligere at kvinner er henrettet på ordre fra den amerikanske stat - i 1865 og to ganger i 1953.

Drapsdømte Lisa Montgomery, nå 52 år gammel, skal henrettes med giftsprøyte 12. januar.

Drapet 16. desember 2004 i bygda Skidmore i delstaten Missouri midt i USA skapte skrekkreaksjoner da det ble kjent.

Paradoksalt nok ga det grufulle drapet opptakten til et lite under, en godt beskyttet hemmelighet på dagen 16 år etter.

Firebarnsmor Lisa Montgomery var 36 år da hun drepte høygravide Bobbie Jo Stinnett (23) rett før jul i 2004. Kvinnen døde av kvelning.

ÅSTED: Her ble Bobbie Jo Stinnett kvalt og drept 16. desember 2004. Foto: Todd Weddle, St. Joseph News-Press/AP/NTB.
ÅSTED: Her ble Bobbie Jo Stinnett kvalt og drept 16. desember 2004. Foto: Todd Weddle, St. Joseph News-Press/AP/NTB. Vis mer

Drepte mor - skar ut foster

Det var neste del av den makabre drapshistorien som skapte den store oppmerksomheten langt utenfor USAs grenser.

Da den drepte kvinnen ble funnet av sin mor seinere samme dag, var hun skåret opp med kjøkkenkniv. Det åtte måneder gamle fosteret var forsvunnet.

En rød bil med en kvinne bak rattet var første etterlysning fra politiet.

Det var en fersk mailutveksling på den drepte kvinnens PC som utløste en oppklaring allerede dagen etter drapet og fosterranet.

Den drepte kvinnen og hennes mann drev med oppdrett av terrier-hunder. Lisa Montgomery tok kontakt for å kjøpe en valp. Hun varslet at hun kom for å se på hundene. Mailutvekslingen mellom selger og kjøper fortalte at kvinnene hadde utvekslet felles erfaringer om at de begge var gravide i åttende måned.

- Hemmelig gravid

Lisa Montgomery ble pågrepet i sitt hjem, 180 kilometer unna, dagen etter. Det stjålne fosteret var en jentebaby i live.

DET ENESTE BILDET: Victoria Jo seks dager etter at hun ble skåret ut og stjålet fra sin drepte mor. Nå er hun 16 år gammel. Foto: MSNBC/AP/NTB.
DET ENESTE BILDET: Victoria Jo seks dager etter at hun ble skåret ut og stjålet fra sin drepte mor. Nå er hun 16 år gammel. Foto: MSNBC/AP/NTB. Vis mer

Hun fortalte familien at hun hadde født sitt femte barn i skjul etter å ha vært hemmelig gravid.

Den videre skjebnen til den stjålne babyen er en strengt skjermet historie med positive fortegn.

Victoria

Jenta fikk fornavnet Victoria Jo, og er vokst opp med sin far og familien rundt.

Etter treårsalderen har Victoria - hvis hun fortsatt heter det - og familien møtt respekt for at hun får leve anonymt.

Talspersoner for familien forteller til lokale medier i Missouri før 16-årsdagen 16. desember, at hun går på high school (videregående) og har det bra.

Både fagfolk og en rekke vitner fortalte i rettssaken i 2007 at Lisa Montgomery hadde en trøblete oppvekst og psykiske problemer lenge før drapet og fosterranet for 16 år siden.

FIRE DAGER ETTER DRAPET: Lisa Montgonmery fotografert 20. desember 2004. Foto: Wyandotte County Sheriff/AP/NTB.
FIRE DAGER ETTER DRAPET: Lisa Montgonmery fotografert 20. desember 2004. Foto: Wyandotte County Sheriff/AP/NTB. Vis mer

President Donald Trump gjenopptok i sommer den føderale, nasjonale ordningen med nasjonale henrettelser etter 17 års pause. I denne perioden har amerikanske nasjonale myndigheter ikke blandet seg opp i straffeforfølgingen til de 25 delstatene som fortsatt har dødsstraff.

Stopp med Biden

Med tre henrettelser av dødsdømte de siste dagene av sin presidentperiode, har Donald Trump og hans føderale regjering gitt ordre om fem fullføringer av dødsdommer i delstatene.

Påtroppende president Joe Biden har allerede varslet at han vil sette de føderale ordrene om henrettelser ut av drift igjen.

14. januar skal Cory Johnson henrettes for sju drap i Richmond i Virginia. 15. januar er ifølge BBC henrettelsesdato for Dustin John Higgs. Han er dødsdømt for kidnapping av tre kvinner i Washington DC i 1996 og medvirkning til drap av de samme kvinnene.

PROTEST MOT FØDERAL DØDSSTRAFF: Demonstranter foran justisdepartementet i Washington D.C. sist torsdag. Foto: Nicholas Kamm, AFP/NTB.
PROTEST MOT FØDERAL DØDSSTRAFF: Demonstranter foran justisdepartementet i Washington D.C. sist torsdag. Foto: Nicholas Kamm, AFP/NTB. Vis mer

Ved utgangen av 2020 sitter 55 dødsdømte på såkalte venteceller i fengsler i USA.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer