AVVISER KRITIKK: EU mener valget i Kongo, der Joseph Kabila ble erklært vinneren, mangler troverdighet. Kabila har avvist kritikken mot gjennomføringen av valget. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/Dagbladet
AVVISER KRITIKK: EU mener valget i Kongo, der Joseph Kabila ble erklært vinneren, mangler troverdighet. Kabila har avvist kritikken mot gjennomføringen av valget. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/DagbladetVis mer

Skarp EU-kritikk av valget i Kongo

Manglende åpenhet under opptellingen undergraver troverdigheten til valget i Kongo der Joseph Kabila ble erklært vinneren, sier EU-observatørene som var i Kongo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kabila, som fikk 49 prosent av stemmene, har allerede avvist klager over uregelmessigheter og korrupsjon i forbindelse med valget nylig.

Observatørene sier at prosessen med å samle inn stemmene og telle dem opp var kaotisk og uoversiktlig, og at de i tillegg ble hindret i å observere enkelte av fasene i prosessen.

Blant områdene i landet der det ble lagt hindringer i veien for EUs 147 observatører, var Kabilas hjemprovins Katanga og hovedstaden Kinshasa der opposisjonen står sterkt.

Alt i alt er stemmene fra 4.875 valgkretser over hele landet, deriblant 2.020 i Kinshasa, ikke talt opp i det hele tatt. 1,6 millioner mennesker var registrert for å stemme i disse kretsene, som utgjør 7,6 prosent av totalt 64.000 valglokaler.

(NTB)