Skarp forsvarer-kritikk av Orderud-lekkasjer

Veronica Orderuds forsvarer, advokat Frode Sulland, er sterkt kritisk til politiets håndtering av avhørsprotokollene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er en helt umulig situasjon at politiet så til de grader ikke klarer å holde tilbake etterforskningsopplysninger. Dette har vært situasjonen fra dag 1, sier Sulland.

- Opplysningen om at min klient har endret forklaring om skuddet som ble avfyrt inne i stua på Orderud gård lille julaften, kommer utvilsomt fra politiet. Det er bare vi som hennes forsvarere og politiet som har kjent til den forklaringen.

Sulland mener lekkasjen kommer i et spesielt lys når først bare deler av den endrede forklaringen kommer ut.

- Det ene er at politiet lekker; det andre er at bare deler av forklaringen kommer fram, og ikke den essensielle delen som går på at det ble siktet mot min klient. Den opplysningen var vi selv nødt til å gi i etterkant.

Motivet?

Om politiets motiv for å lekke fra avhørene, sier Sulland:

- Politiet må jo legitimere sine egne etterforskningsskritt som svar på forsvarernes kritikk av at det ikke er noen framdrift i etterforskningen.

Sulland er kjent med at to av de andre siktede skal ha forklart at det ble brukt gummihansker under våpentrening på Orderud gård lille julaften i fjor.

- Min klient benekter fortsatt både for våpenoverlevering og våpentrening, sier Sulland.

Veronica Orderud er den eneste av de fire siktede som fortsatt er villig til å forklare seg for politiet. Sulland sier at det på grunn av ferieavvikling ikke er fastsatt noen dato for et nytt avhør.

Kjapt i avisene

Advokatfullmektig Jarl Borgvin Dørre, som forsvarer Per Kristian Orderud i advokat Cato Schiøtz' feriefravær, sier det er betenkelig at så mye fra avhørene tilflyter mediene.

- Bevisførselen skal foregå i retten. Når det på forhånd kommer ut så mange opplysninger fra avhørene, og det kan være ensidig, så kan dette påvirke både opinionen og fagdommere og ikke minst legdommerne i en eventuell fremtidig rettssak.

- Er det politiet eller forsvarerne som lekker?

- Jeg har selv opplevd å sitte i avhør med Per Kristian Orderud for deretter kort tid etterpå å kunne lese om avhøret i avisene. Jeg kan forsikre om at det ihvertfall ikke kommer herfra. Og det er ikke mange som har kjennskap til disse avhørene.

Borgvin Dørre sier at det er vanskelig ikke å kommentere opplysninger fra avhørene som er kommet ut.

- For å hindre forhåndsdømming så er det vanskelig ikke å uttale noe.

Nekter fortsatt avhør

Per Kristian Orderud fastholder sin beslutning om ikke å la seg avhøre videre.

- Vi ser det noe an, om Orderud virkelig får lov til å ta imot besøk, om han får lese aviser, riktignok sensurert, om vi får oversendt alle dokumentene fra avhørene i Orderud-saken som vi har bedt om, og om vi får innsyn i dokumentene i forbindelse med attentatforsøkene mot ekteparet Paust, sier Borgvin Dørre.

Orderud er blitt konfrontert med at hans kone har endret forklaring om skyteepisoden inne i stua.

- Han fastholder det han har forklart hele tiden. Han er uten kjennskap til våpnene og skyteepisoden. Da skuddet ble avfyrt, skal han ha holdt på med fjøsstellet.

Ekteparet Orderud er varetektsfengslet fram til 9. august. Varetektstiden for Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo går ut 5. august.

(NTB)