Skarp kritikk av Bush

John Kerry er lite fornøyd med Bush-administrasjonens plan om å hente hjem soldater fra Europa og Asia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): At sikkerhetspolitikk og krigen mot terror blir et sentralt tema i den amerikanske valgkampen er hevet over tvil. Etter at Bush-administrasjon annonserte sin plan om å trekke tilbake 70.000 amerikanske soldater som er utplassert i Europa og Asia, brukte ikke John Kerry lang tid på å kvesse pennen.

Washington Post.

I en tale til amerikanske krigsveteraner hevdet Kerry at planen er en potensiell trussel mot den nasjonale sikkerheten, skriver

- Ingen har et sterkere ønske om å hente hjem amerikanske soldater enn oss, men det må gjøres på riktig tidspunkt og på en fornuftig måte, sa Kerry i talen til krigsveteranene.

Kerry pekte spesielt på hvilket signal det ville gi å hente hjem en betydelig del av den amerikanske styrken som er utplassert på den koreanske halvøy.

- Hvorfor trekker vi tilbake våre styrker samtidig som vi er i forhandlinger med Nord-Korea, et land som faktisk er i besittelse av atomvåpen, sa Kerry.

- Mer fleksible styrker

Bush-Cheneykampanjen ga umiddelbar respons, og uttalte at John Kerry har et gammeldags syn på konflikter som ikke passer med trusselbildet etter 11. september.

- Trusselen USA møter i dag er fundamentalt annerledes enn hva som var tilfelle under den kalde krigen, heter det i uttalelsen fra Bush-Cheneykampanjen.

Bush-administrasjonen sier at planen er en del av arbeidet med å gjøre amerikanske styrker mer fleksible, og mer tilpasset å møte trusler som er mindre forutsigbare enn tidligere.

I løpet av de neste årene skal over en tredjedel av soldatene hentes hjem og en rekke militære fasiliteter i allierte land legges ned.

Samtidig ønsker Bush å etablere mindre baser i Øst-Europa som er egnet til rask utplassering av styrker i Midt-Østen.

<B>JOHN KERRY:</B> Presidentkandidaten gjør honnør til veteranene på den 105. Veterans of Foreign Wars National- kongressen i Cincinnati onsdag.