FORTSATT I TESTFASEN: F-35 opplever en rekke problemer i testfasen. Kampflyprogrammet i Norge mener at det bare er å vente. Foto: Fiona Hanson / AP / NTB Scanpix
FORTSATT I TESTFASEN: F-35 opplever en rekke problemer i testfasen. Kampflyprogrammet i Norge mener at det bare er å vente. Foto: Fiona Hanson / AP / NTB ScanpixVis mer

Skarp kritikk mot F-35-flyene fra Pentagon-våpentestere:
- Har betydelige problemer

Advarer mot at flyet kanskje ikke kommer til å levere, mens Forsvaret avviser at dagens problemer vil påvirke Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En rapport fra Pentagon viser bekymringer fra amerikansk hold angående utviklingen i F-35-programmet.

Ifølge CNN oppgir våpentestere at programmet er på vei til å «ikke levere full kampkapasitet».

SKREV RAPPORTEN: Michael Gilmore, direktør for testingen av F-35, noterte testernes bekymringer i en rapport. Her foran et komitémøte i 2011 angående F-35-programmet. Foto: Alex Wong / Getty Images / AFP / NTB Scanpix
SKREV RAPPORTEN: Michael Gilmore, direktør for testingen av F-35, noterte testernes bekymringer i en rapport. Her foran et komitémøte i 2011 angående F-35-programmet. Foto: Alex Wong / Getty Images / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Den lekkede rapporten er skrevet av direktør for testprogrammet, Michael Gilmore, og er bekreftet av forsvarsdepartementet i USA.

- Den beskriver i detalj problemer som må rettes opp for at F-35 skal prestere for fullt, samt bekymringer angående programmets tilgang på ressurser, sier Roger Cabiness, talsmann for departementet, ifølge CNN.

Tekniske problemer

Problemene som er beskrevet er tekniske, nærmere bestemt knyttet til software og praktisk våpenbruk.

Problemer av denne arten har tidligere bidratt til at programmet har gått rundt 200 milliarder dollar over budsjett.

På tross av dette er ikke Pentagon selv bekymret over informasjonen i rapporten.

Chris Bogdon, offiseren som til daglig er ansvarlig for programmet, sier at de kjenner til problemene, og at de er i ferd med å følge dem opp.

- Problemer av denne typen er å forvente når vi er i programmets sluttfase. Vi har vist at vi kan løse lignende problemer tidligere, skriver generalløytnant Bogdon i en pressemelding, ifølge CNN.

Ikke bekymret

Det norske forsvaret skal kjøpe totalt 52 kampfly av typen F-35A. Av disse skal 22 være på plass i løpet av 2019.

Totalprisen for disse blir 261,3 milliarder kroner, ifølge offisielle anslag.

Forsvaret er likevel ikke bekymret over de nye rapportene, ifølge Endre Lunde, kommunikasjonsansvarlig for Kampflyprogrammet.

Han sier at rapporten først og fremst skal brukes internt av amerikanerne, og viser til programdirektør Morten Klevers intervju med Teknisk Ukeblad.

- De norske flygerne på Luke Air Force Base er ikke bekymret for den operative evnen i F-35. Den typen utfordringer vi ser nå kjenner de godt fra F-16, og er normalt for komplekse utviklingsprogrammer som F-35, skriver Klever til ukebladet i en epost.

- Uungåelige feil og mangler

Klever hevder at det ikke er noe som tyder på at kampflyprogrammet vil få merkostnader som følge av dagens problemer.

Klassekampen skrev i juni at flyene vil bli 25 miliarder dyrere enn planlagt. Årsaken til dette er kursendringer, ifølge Forsvaret selv.

- Målestokken for om programmet går bra er ikke om flyet er feilfritt, men håndteringen av de feil og mangler som uunngåelig vil komme. Vi er fornøyd med det vi ser fra det flernasjonale programmet på dette området, men vil selvsagt fortsette å følge utviklingen nøye, uttaler Klever videre overfor Teknisk Ukeblad.