Skarp kritikk mot politiet etter opptøyer i Malmö

Nå anmelder svensk politi seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kritikken mot politiet er stigende etter den harde framferden mot demonstranter i Malmö i helgen.

Fem personer ble såret etter å ha blitt ridd ned av politihester under demonstrasjonen i Malmö lørdag, der over 1.000 demonstranter protesterte mot det naziorienterte partiet Svenskarnas parti (SvP).

Påkjørt Situasjonen var spent, og det var sammenstøt mellom demonstrantene og tilhengerne av det nynazistiske partiet. Politiet brukte blant annet hester for å spre folkemengden, men det førte altså til at flere ble såret da de ble løpt ned av politihester. En person ble også skadd etter å ha blitt påkjørt av en politibil.

Operasjonsleder Håkan Jarborg Eriksson ved politiet i Malmö uttalte tidligere at politiet ble møtt av ammoniakkballonger, hjemmelagde brannbomber, flasker, kjepper og steinkasting under demonstrasjonen, og at de da valgte å sette inn hester for å spre demonstrantene.

Politiet rapporterte om omfattende steinkasting, og hevdet at demonstrantene angrep ambulansepersonell. Etter at den svenske avisa Skånska Dagbladet hevder at ingen av opplysningene stemmer med virkeligheten, innrømmer politiet nå at de har spredt et feilaktig bilde av situasjonen.

En stygg feil - Dette var en stygg feil som vi skal få rettet opp, sier Håkan Jarborg Eriksson som var ansvarlig for politiaksjonen i Limhamn. Han innrømmer at angrepet på ambulansepersonellet ikke var riktig, og at opplysningen om at store brosteiner ble kastet mot politiet heller ikke medfører riktighet.

Ingen har sett angrepet Avisa Skånska Dagbladet hadde et tjuetalls reportere på stedet da demonstrasjonen fant sted, og ingen av disse hadde fått med seg hendelsene som politiet rapporterte om. Heller ikke Hans Ivarsson, som var ansvarlig for ambulansepersonalet, kjenner til noe angrep mot ambulansene.

- Jeg kan ikke si at det ble kastet brosteiner. Men blant alle de tingene som ble kastet mot politiet og politihestene, blant annet plastflasker og glassflasker med ammoniakk, var det også steiner. Vi skal gjennomgå vår hendelseslogg for å se hvem som har kommet med den opplysningen, sier Håkan Jarborg Eriksson.

Han opplyser også til avisa at politiet nå har anmeldt seg selv slik at hendelsen kan bli etterforsket av spesialenheten for politiet.

- Derfor kan jeg ikke kommentere saken nærmere, sier han til Skånska Dagbladet.   

Valgkamp Sverige er midt i valgkamp, og flere politikere er opprørt over det som skjedde, deriblant Gudrun Schyman, leder for Feministisk initiativ.

- Det er åpenbart at politiet brukte vold i en utstrekning som kan diskuteres om det var motivert. vi kan ikke ha en situasjon der folk som skal demonstrere mot nazismen, ikke våger å gjøre det, sier Schyman ifølge NTB.

Både Schyman, Sjöstedt og andre politikere på venstresiden mener politiet altfor ofte gir ytterliggående høyrepartier som SvP tillatelse til å holde gatemøter og demonstrasjoner. Justisminister Ask understreker imidlertid at man ikke kan skille på hvem som skal få tillatelse og ikke.

Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven, som ifølge meningsmålingene kan bli Sveriges nye statsminister etter valget 14. september, sier han ikke ser noen problemer med å gi SvP møtetillatelse, og mener at slike spørsmål må håndteres lokalt og må vurderes fra gang til gang.

RIDENDE POLITI: Ridende politi angriper demonstramter under  Svenskarnas parti sitt torgmøte i Malmø på lørdag. Foto: Drago Prvulovic / NTB scanpix.
RIDENDE POLITI: Ridende politi angriper demonstramter under Svenskarnas parti sitt torgmøte i Malmø på lørdag. Foto: Drago Prvulovic / NTB scanpix. Vis mer