Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skarp kritikk mot Vollebæk

OSSE burde ikke ha trukket observatørene sine ut av Kosovo, sier utenrikskomitéen i det britiske underhuset. Kritikken rammer Knut Vollebæk, som var leder for OSSE da avgjørelsen ble tatt. - Jeg hadde ikke noe valg, sier Vollebæk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De serbiske overgrepene økte da OSSE-observatørene ble trukket ut, ifølge en rapprot fra den britiske utenrikskomitéen. Rapporten kritiserer hele prosessen rundt NATOs flyangrep i Kosovo, og kommer også med skarp kritikk mot OSSEs tilbaketrekning.

«Selv om styrkene til Milosevic allrede på forhånd var klare til å slå til mot den albanske befolkningen i Kososvo, er det vår konklusjon at tilbaketrekningen av OSSE-observatørene, og starten på NATOs luftangrep, bidro til en intensivering av undertrykkelsen av kosovoalbanerne, inkludert fordrivelse fra Kosovo.» heter det i rapporten.

-Jeg sto imot presset så lenge som mulig, sier Vollebæk til Aftenposten. Ifølge ham var mange OSSE-land bekymret for sikkerheten til de ubevæpnede observatørene, og ville gjerne trekke sin styrker ut enda tidligere.

Men Vollebæk innrømmer at man i OSSE var forberedt på at overgrepene mot sivilbefolkningen kom til å øke når observatørene ble trukket ut.

-Men vi trodde ikke at de kom til å øke så mye, og være så velorganiserte og bestialske som de var, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media