Skarp NATO-reaksjon på fengsling

NATO har reagert kraftig overfor madedonske myndigheter etter fengslingen av den norske KFOR-kapteinen. NATO mener det ikke kan herske noen tvil om at kapteinen har immunitiet og at det er NATO, og ikke Makedonia, som har jurisdiksjon i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nestkommanderende ved den norske NATO-delegasjonen i Brussel, Vegard Ellefsen, diskuterte i dag saken med alliansens sekretariat. Etter det NTB forstår er de norske synspunktene helt i overensstemmelse med hvordan NATO oppfatter situasjonen.

NATO har gjort det klart at trafikkulykken lørdag faller inn under avtaler som er inngått mellom alliansen og Makedonia i forbindelse med utplasseringen av KFOR-styrken.

Disse avtalene regulerer blant annet en rekke juridiske spørsmål som dukker opp når soldater tjenestegjør i et fremmed land. Ifølge NATO har Makedonia ingen rett til å utøve myndigheter overfor KFOR eller styrkens soldater.

Til nå har saken vært håndtert av NATOS KFOR-kontor i Skopje i Makedonia, men den norske NATO-deleagasjonen har fått løfte om at den sentrale ledelsen ved hovedkvarteret i Brussel vil legge ytterligere press på makedonske myndigheter dersom ikke saken løser seg og kapteinen blir tilbakeført til KFOR.

Selv om den norske kapteinen etter NATOs syn har immunitiet mot straffeforfølgelse i Makedonia, fritar det ham ikke for en eventuell reaksjon fra NATO eller norske myndigheter på et senere tidspunkt.