Skarp strid om himmelsk fred

NEW YORK (Dagbladet): Presidentene Bill Clinton og Jiang Zemin markerte klar uenighet om menneskerettigheter under sin felles pressekonferanse i går. Uenigheten gjaldt skuddene på Den himmelske freds plass for åtte år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

President Jiang Zemin sa at Kinas kommunistiske parti og landets regjering for lengst hadde trukket «den korrekte konklusjon» om det som hendte da.

- Det var en politisk uro som truet stabiliteten og som måtte bringes til opphør, sa Jiang.

Uenighet

President Clinton brøt inn og sa at på dette, og en rekke andre spørsmål om menneskerettighetene, hersker det grunnleggende uenighet mellom Kina og USA. Han sa den kinesiske regjeringen «befinner seg på feil side av historien i dette spørsmålet». Men presidenten understreket at denne uenigheten ikke var til hinder for et økt samarbeid mellom USA og Kina på en rekke områder. President Jiang forsøkte å glatte over uenigheten med å forsikre at Kina er åpen for diskusjoner om menneskerettighetene så lenge de skjer på grunnlag av prinsippet om ikke-innblanding i landenes indre anliggender.

Politiske fanger

Både president Bill Clinton og president Jiang Zemin fikk spørsmål om navngitte politiske fanger i Kina var tatt opp i samtalene dem imellom.

- Vi diskuterte alle menneskerettighetsspørsmål svært grundig, forsikret Clinton. Det bekreftet Jiang Zemin. Men han føyde til at han er president i Kina og ikke sjef for Kinas høyesterett.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer