Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skarp tyrkisk advarsel mot gresk PKK-støtte

Ankara:Tyrkias statsminister Suleyman Demirel truet i dag Hellas med å ta «nødvendige forholdsregler», dersom grekerne fortsetter å støtte de kurdiske opprørerne i Tyrkia. Demirel sa imidlertid ikke noe konkret om hva slags forholdsregler det kan bli snakk om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forholdet mellom de to arvefiendene på hver sin side av Egeerhavet har vært mer enn vanlig iskaldt siden i forrige uke da det ble kjent at den kurdiske opprørslederen Abdullah Öcalan hadde fått oppholde seg i den greske ambassaden i Kenya. Vcalan ble seinere bortført og brakt til Tyrkia.

- Vi forbeholder oss å bruke den adgang folkeretten gir oss til å ta de nødvendige forholdsregler, dersom Hellas fortsetter sin ulovlige framferd. Hellas bør føres opp på listen over land som støtter terrorisme og beskytter terrorister, sa Demirel under et offisielt besøk i Manila i dag.

Raketter

Ifølge den regjeringsvennlige Istanbul-avisa Hurriyet skal Öcalan under avhør i Tyrkia ha sagt at Hellas har forsynt den kurdiske PKK-geriljaen med raketter og andre våpen. Grekerne måtte vite at disse våpnene skulle brukes til kamp mot den tyrkiske regjeringshæren, skrev avisa.

- Hellas har i årevis støttet PKK, endog med raketter og andre våpen. Da jeg var på rømmen i Kenya, hjalp den greske sikkerhetstjenesten meg, skal Öcalan ifølge Hurriyet ha sagt under avhørene i et fengsel i Marmara-havet utenfor Istanbul.

Tyrkia har fra før av krevd en offisiell forklaring fra regjeringen i Aten på hvorfor grekerne holdt en beskyttende hånd over Öcalan. Tyrkerne mener PKK-lederen har skylden for mer enn 29 000 dødsfall i løpet av den 14 år lange krigen for selvstyre i de kurdiskdominerte sørøstlige delene av Tyrkia.

EU-krav

EU-landene vil sende et klart signal til Tyrkia med krav om en rettferdig rettssak for Abdullah Öcalan, sier Østerrikes utenriksminister Wolfgang Schüssel. Öcalan-saken ville ventelig bli inngående diskutert på EUs utenriksministermøte i Luxembourg i dag.

- Vi forventer en rettferdig rettergang. EU vil sende et klart budskap til Tyrkia. Vi ønsker å gå inn i en dialog om menneskerettigheter med Tyrkia, der alle elementer - menneskeretter og minoritetsspørsmål - er med i diskusjonen, sa Schüssel til pressefolk foran utenriksministermøtets annen dag.

Flere steder i Europa forberedte myndighetene seg på nye demonstrasjoner blant Öcalans tilhengere. I København var store politistyrker satt i beredskap foran en demonstrasjon kurdiske grupper hadde varslet i den danske hovedstaden i ettermiddag.

(NTB-Reuters)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media