UNDER ANGREP: En britisk gurkha (nepalskrekruttert)-soldat under angrep i den sørlige Helmand-provinsen. Foto: Steve Lewis / Reuters / NTB Scanpix
UNDER ANGREP: En britisk gurkha (nepalskrekruttert)-soldat under angrep i den sørlige Helmand-provinsen. Foto: Steve Lewis / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Skarpskytter drepte seks Taliban-krigere med ett skudd

Traff utløserknapp for selvmordsbombe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En britisk skarpskytter stasjonert i sørlige Afghanistan har drept seks Taliban-krigere med ett skudd på 850 meters hold, ifølge opplysninger avisa The Telegraph har fått tilgang på.

Skarpskytteren traff utløserknappen på selvmordsvesten til en av angriperne, slik at sprengladningen gikk av. Eksplosjonen drepte selvmordsbomberen og fem andre Taliban-krigere i nærheten.

- Han (selvmordsbomberen) hadde på seg en vest, og ble observert av skarpskytteren idet han beveget seg langs ei treklynge og kom over ei vanngrøft. Et sjal han hadde på seg, fløy opp og avslørte en maskinpistol. De så hverandre, og skytteren la seg i skyteposisjon, sier den anonyme skytterens overordnede oberstløytnant Richard Slack.

Hendelsen skjedde i desember, men opplysningene er kjent først nå.

Oberstløytnant Slack sier skarpskytteren med sitt skudd forhindret et stort Taliban-angrep på de britiske styrkene i Kakaran i Helmand-provinsen; en udetonert selvmordsvest med 20 kg eksplosiver ble funnet i nærheten etter eksplosjonen.

I likhet med Norge er Storbritannia i ferd med å avvikle sitt engasjement i den internasjonale Afghanistan-styrken (Isaf). Planen er å overlate ansvaret for sikkerheten til afghansk politi og forsvar, som i all hovedsak blir lært opp av Isaf.

Rundt 20 000 sivile afghanere har mistet livet i krigen, som har vart siden 2001. Ca. 3000 Isaf-soldater har mistet livet, herav 10 norske.