Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skarpskytter på Clintons hotell stoppet bevæpnet mann

Tatt med våpen stjålet fra politibil. I kronprinsbryllupet to år seinere avverget skarpskytterne et angrep med fiskeslo.

I 1999: Her holder en av politiets skarpskyttere utkikk fra taket på Oslo Rådhus under toppmøtet i Oslo i 1999 da Bill Clinton var i byen. Arkivfoto: PER LØCHEN / SCANPIX
I 1999: Her holder en av politiets skarpskyttere utkikk fra taket på Oslo Rådhus under toppmøtet i Oslo i 1999 da Bill Clinton var i byen. Arkivfoto: PER LØCHEN / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet):  I forbindelse med forberedelsene til president Obamas besøk i Oslo, forteller politiets skarpskyttere nå om en farlig episode under den eneste sammenlignbare operasjonen, Bill Clintons besøk i 1999.

Også en rekke andre dramatiske hendelser, blant annet under kronprinsbryllupet to år seinere, har blitt avverget av skarpskyttertjenesten, ifølge novemberutgaven av Politiforum.

Flere våpen
Under presidenten Clintons første natt i Oslo hadde politiets skarpskyttere en mann stasjonert på taket til Hotel Plaza, den 117 meter høye glasskledde skyskraperen der Clinton hadde leid samtlige 673 rom.

I kikkert oppdaget skarpskytteren plutselig en person som brøt seg inn i en parkert sivil politibil omlag 500 meter unna.

TERRORMÅL: Barack Obama får et enormt antall trusler, og norske myndigheter er på tå hev foran nobelprisutdelingen 10. desember.
TERRORMÅL: Barack Obama får et enormt antall trusler, og norske myndigheter er på tå hev foran nobelprisutdelingen 10. desember. Vis mer

- Vår mann meldte fra til operasjonssentralen og fikk en politibil sendt umiddelbart. Det viste seg i ettertid at gjerningsmannen hadde fått med seg flere våpen samt en skuddsikker vest, sier kompanisjef for utrykningsenheten UEH Oslo, Tom Henriksen, til Politiforum.

Det alvorlige våpentyveriet ble ikke knyttet til noen attentatplan mot den amerikanske presidenten. Men det skapte trolig svært svette minutter da en kriminell mann utstyrte seg med politiets egne våpen.

 - Dette hadde noen dimensjoner som gjorde at man tenkte sitt. På grunn av omstendighetene ble hendelsen tatt med i VIP-oppdraget, men det var en vanlig kriminell handling og ikke noe mer enn det, sier stabsjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Han understreker at noe lignende ikke kunne skjedd i dag.

- Våpnene som finnes i enkelte av politiets biler er mye bedre sikret i dag enn for ti år siden, sier Fredriksen, som leder arbeidet med sikkerheten også rundt Obama-besøket.

MASSIVT: Politiet, Secret Service og garden slo jernring rundt Oslo under Bill Clintons besøk for ti år siden. Når Obama kommer blir sikkerhetsopplegget betydelig større.  Foto: Jeanette Landfald
MASSIVT: Politiet, Secret Service og garden slo jernring rundt Oslo under Bill Clintons besøk for ti år siden. Når Obama kommer blir sikkerhetsopplegget betydelig større. Foto: Jeanette Landfald Vis mer

Stinkbombe
Under bryllupet til Haakon og Mette-Marit 25. august 2001 var det igjen de høyt plasserte skarpskytterne som tok affære.

- Da plukket vi en mistenkelig person i folkemengden utenfor Domkirken i Oslo. Våre menn «spottet» ham tidlig og så raskt at han hadde en annen agenda enn de andre gjestene som har kommet for å se på. Det viste seg at mannen hadde masse fiskeslo i sekken som han skulle kaste på kronprinsparet. Sånn sett kan du si at vi avverget en stor katastrofe, sier Tom Henriksen til Politiforum.

Under Barack Obamas besøk er det i hovedsak skarpskyttere fra Beredskapstroppen som vil bemanne takene rundt presidentens oppholdssteder, mens skarpskyttertjenesten fra UEH skal bistå som øyne og ører, ifølge Johan Fredriksen.

- Skarpskyttere er veldig viktige for observasjon som skal forebygge farlige situasjoner, sier stabsjefen, som understreker at det skal helt ekstreme omstendigheter til før det blir løsnet skudd.

UNNGIKK FISKESLO I SLØRET: Under kronprinsbryllupet i 2001 oppdaget skarpskyttere en mann med illeluktende hensikter. Foto: JON TERJE H. HANSEN
UNNGIKK FISKESLO I SLØRET: Under kronprinsbryllupet i 2001 oppdaget skarpskyttere en mann med illeluktende hensikter. Foto: JON TERJE H. HANSEN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media