Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skarpskyttere kunne brukt politihelikopteret

Stikk i strid med hva politiet sa etter 22. juli.

KUNNE FLØYET SKARPSKYTTERE: Dette skulle vurderes ved terror, ifølge planene. Det slår 22. juli-kommisjonen fast i sin granskingsrapport om terrorangrepene. FOTO: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
KUNNE FLØYET SKARPSKYTTERE: Dette skulle vurderes ved terror, ifølge planene. Det slår 22. juli-kommisjonen fast i sin granskingsrapport om terrorangrepene. FOTO: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter terrorangrepene sa Oslo-politiet klart og tydelig at skarpskyttere ikke kan skyte fra helikopteret. Men Oslo-politiets egne beredskapsplaner åpnet i flere år for å la skarpskyttere skyte fra politiets eget overvåkingshelikopter.

Dette skulle vurderes ved terror, ifølge planene. Det slår 22. juli-kommisjonen fast i sin granskingsrapport om terrorangrepene, melder NRK.

Skarpskyttere i politihelikopteret ble en del av beredskapsplanene allerede i 2009, men ble ifølge ledelsen i Oslo-politiet fjernet i 2011, før terrorangrepene.

- Alle forstår at hadde vi hatt helikopterberedskap, med en skarpskytter, som hadde rykket ut til Utøya innenfor den responstiden et helikopter har, så hadde vi sannsynligvis redusert antallet døde og skadde på Utøya. Så langt må vi kunne være ærlig, sier justiskomiteens leder Per Sandberg fra Fremskrittspartiet til NRK.

I dagene etter terrorangrepene 22. juli var ledelsen i Oslo-politiet klare på at helikopteret ikke kunne brukes til å skyte fra.

- Politihelikopteret kan brukes til observasjon og søk. Den har ingen taktisk eller operativ kapasitet for øvrig, sa stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt på en pressekonferanse.

Politimester i Oslo Anstein Gjengedal skriver i en e-post til NRK at bruken av skarpskytter i politihelikopteret bare var en ambisjon politiet hadde og det ble droppet da det viste seg at helikopteret var uegnet til det formålet.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media