Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skarr'u bli med utafor, eller?

LILLEHAMMER (Dagbladet): Se på disse bildene: Så stor er uenigheten i SV om bombingen på Balkan. Partileder Kristin Halvorsen og stortingsrepresentant Hallgeir Langeland gikk i går kveld i klinsj etter den heftige debatten på landsmøtet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to representerer hver sin fløy i spørsmålet om det var rett å sende NATO-fly i retning Jugoslavia. Langeland vil at bombingen skal stoppe nå.

Men da han i sitt kvarterlange budskap til landsmøtet unnlot å nevne kosovoalbanernes situasjon med ett ord, kokte det over for Kristin Halvorsen. Etter innlegget fikk hun ham på tomannshånd og skjelte ham ut etter noter.

- Jeg ble opprørt over innlegget. Vi hadde en real diskusjon, sier SV-lederen til Dagbladet.

Langeland skjønner ikke Halvorsens heftige reaksjon.

- Jeg ville bare vise at krisa på Balkan rammer flere enn kosovoalbanere.

Hemmelig lederkabal

Det hersker en spent atmosfære på SV-landsmøtet før lørdagens avstemning hvor partiet skal si sin mening om NATO og bombingen av Jugoslavia. For Kristin Halvorsen vil resultatet avgjøre om hun fortsatt kan smykke seg med partiledertittelen når helga er omme.

Hallgeir Langeland og hans meningsfeller er beredt til å overta. Ifølge Langeland skal det til og med foreligge en alternativ lederkabal.

Klare betingelser

Men hun stiller klare betingelser for å fortsette. Et vedtak som binder partiledelsen til å jobbe for øyeblikkelig stans i bombingen, uten at alternativer foreligger, er hun ikke villig til å godta. At det kan koste henne jobben, er hun fullt på det rene med.

- Vi må stå til ansvar for det vi har gjort i denne saken og vi må leve med det.

- Så må dere finne ut om dere kan leve med meg, sa Halvorsen i sin grundig forberedte og taktisk kloke tale til landsmøtet.

SV-ledelsens gjør nå hva den kan for å få SV-delegatene til å gå med på at det er umulig å stanse bombingen før det finnes et internasjonalt vaktkorps som kan sørge for å ivareta kosovoalbanernes sikkerhet og rettigheter i Kosovo.

Halvorsen & co. har pekt ut den erfarne og i alle leirer respekterte Dag Seierstad til å lose landsmøtet trygt i havn i det vanskelige spørsmålet.

HØR HER: Langeland forsvarte seg etter å ha fått seg ei lekse.
INN FRA KULDA: Til slutt kunne Kristin Halvorsen gå inn igjen. Langeland ser ut som om han har fått seg en på kjeften.
KRITISK: Kristin Halvorsen likte dårlig Hallgeir Langelands innlegg.
PÅ TUR:SV-lederen ville ha ham ut på tomannshånd