IKKE IVARETATT: Tora Bakke Håndlykken, nyhetsredaktør i VG, sier de beklager måten kvinnen i Giske-videoen er håndtert som kilde. Reporter: Angelica Hagen. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Skarvøy får seks måneders permisjon etter Giske-sak

VG mener journalistens kontakt med kvinnen i videoen var kritikkverdig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag kveld la VG fram rapporten med evalueringen av hvordan redaksjonen håndterte saken rundt videoen av en dansende Trond Giske på Bar Vulkan, både før, under og etter publisering.

Konsekvensen av saken er at journalisten som skrev saken, Lars Joakim Skarvøy, har blitt enig med VG om at han tar seks måneders permisjon med lønn.

- I løpet av den tida så skal vi avklare hva slags rolle han kommer tilbake til etter permisjonen, sier VGs nyhetsredaktør Tora Håndlykken.

Til NRK sier Skarvøy at han tar stor lærdom av saken, og at han erkjenner at han ikke ivaretok kilden Sofie på en god måte.

- Jeg presset henne for hardt til å bli en del av denne saken med et sitat som hun hadde gitt meg, sier Skarvøy, som medgir at «det gikk for langt».

Men journalisten står fast ved at han ikke har feilsitert Sofie.

- Jeg kan ikke svare på hvorfor hun forteller en annen versjon av hva hun fortalte meg nå, enn det hun fortalte meg i de samtalene vi hadde sammen, sier Skarvøy.

Kritikkverdig kontakt

VGs egen rapport konkluderer med at Skarvøys kontakt med Sofie var kritikkverdig.

- Vi finner ikke grunnlag for at VGs reporter bevisst har fabrikkert et utsagn fra Sofie. Kontakten gir uttrykk for at hun gir opp å formidle sin versjon, og understøtter at hun har følt seg presset, sier nyhetsredaktør Tora Håndlykken.

- Det er alltid pressens ansvar å ivareta kilder på en god måte. Sofie er ingen profesjonell kilde, sier nyhetsredaktøren.

Rapporten omhandler også Sofies samtaler med VG-redaktør Gard Steiro.

- Krysspresset har bidratt til en svak og forsinket håndtering av saken. Vi burde beklaget saken like i etterkant av Steiros samtale med Sofie.

- Svak ledelse

Bakgrunnen for saken er at kvinnen som ble vist fram i den mye omtalte dansevideoen sto fram.

VG konkluderer selv med at det har vært for svak ledelse i saken. De viser da til at Steiro snakket med Sofie i 17 minutter bare timer etter at videoen ble publisert, der hun presenterte sin misnøye med saken.

- I dette tilfellet gikk Steiro inn i en operativ rolle som skapte utfordringer for ham, siterer nyhetsredaktøren fra rapporten.

- Vi burde ha beklaget tydeligere, både overfor Sofie og Trond Giske, sier Håndlykken.

VG-styret ønsker ikke å avsette Steiro. Styreleder Torry Pedersen sier at det må være lov for redaksjonelle ledere å gjøre feil.

- Han har det fulle styrets tillit i å lede VG videre, sier Pedersen.

Steiro sier han ikke vil trekke seg, og at han opplever at han har både styrets og redaksjonens tillit.

- Vi har gjort feil, jeg har gjort feil, sier Steiro, som sier rapporten som nå foreligger er «starten på et forbedringsarbeid» som vil gjøre VG bedre.

GISKE-VIDEO: Fredag kveld kunne TV 2 avsløre hvor lenge kvinnen i Giske-videoen og sjefredaktør i VG, Gard Steiro, snakket sammen kvelden VG publiserte den mye omtalte saken om dansevideoen. Video: TV 2, NRK og Dagbladet. Reporter: Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer

Roser TV 2

VGs nyhetsredaktør gir også ros til TV 2 med deres arbeid med å få fram Sofies versjon.

- Denne saken har fått og vil få konsekvenser for VG. Det handler om retningslinjer for den enkelte journalisten og for ledelse, sier hun.

Til TV 2 fortalte Sofie (27) hvordan Skarvøy skal ha delvis konstruert et sitat på hennes vegne. Skarvøy unnlot ifølge 27-åringen også å informere leserne sine om at hun opplevde Giske-videoen som uproblematisk.

VG har flere ganger beklaget dekningen av saken, og saken er endret flere ganger i ettertid.

Endret saken for andre gang

21. mars, nesten ei uke etter at saken ble publisert, ble det omstridte sitatet fjernet. Og onsdag ble saken endret for andre gang.

«I den opprinnelige versjonen lå det også inne en beskrivelse av at 'Giske henger over ryggen på en kvinne i 20-åra og holder hånda sin på kvinnens hofteparti, mens de danser'.

Beskrivelsen var tatt med på bakgrunn av en forståelse av situasjonen som ikke er riktig, og ble fjernet fra manus 27. mars», skriver VG i saken.

I oppdateringen som er lagt inn i saken heter det videre:

«VG har også fjernet bekymringsmeldingen som ble sendt til Arbeiderpartiet vedrørende Giskes oppførsel på videoen.

Den inneholder opplysninger det ikke er dekning for, og skaper et feil inntrykk av hendelsen.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer