Skatestraumtunnelen går 90 meter under fjorden

Større fare for brann i undersjøiske tunneler.

SKATESTRAUMTUNNELEN: Skatestraumtunnelen er en undersjøisk tunnel som binder fastlandet sammen med øya Bremangerlandet i Bremanger kommune i Sogn og Fjordane. Grafikk: Sebastian Brage Hansen
SKATESTRAUMTUNNELEN: Skatestraumtunnelen er en undersjøisk tunnel som binder fastlandet sammen med øya Bremangerlandet i Bremanger kommune i Sogn og Fjordane. Grafikk: Sebastian Brage Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Skatestraumtunnelen er en undersjøisk veitunnel på fylkesvei 616 i Bremanger kommune i Sogn og Fjordane, som ble åpnet 12. juli 2002.

Tunnelen går under Skatestraumen mellom Hamna på Rugsundøya og Klubben på Bremangerlandet, og er 1 890 meter lang. Den går 91 meter under havoverflaten, og er en del av Bremangersambandet, som knytter Bremangerlandet og Frøya til fastlandet.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) publiserte i vinter en risikoanalyse av brann i tunneler. Her fremgår det at undersjøiske tunneler er kraftig overrepresentert i brannstatistikken fordi disse tunnelene er bratte, og stigningsforholdene kan føre til varmgang i motor og bremser i tunge kjøretøy.

44 prosent av alle tunnelbranner skjer i tunneler i Norge som har en stigningsgrad på mer enn 5 prosent. Den korte strekningen på tunnelen, og hvor langt under havoverflaten den går, gjør at Skatestraumtunnelen i Bremanger har en stigningsgrad på hele 10 prosent.

Stengte tunnelen etter rasfare Tunnelen er en del av Bremangersambandet som er et veianlegg i Bremanger kommune. Veianlegget går fra Kolset på fastlandet, via Rugsundøya til Bremangerlandet, og knytter Rugsundøya, Bremangerlandet og Frøya til fastlandet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer