SKATESTRAUMTUNNELEN: Skatestraumtunnelen er en undersjøisk tunnel som binder fastlandet sammen med øya Bremangerlandet i Bremanger kommune i Sogn og Fjordane. Grafikk: Sebastian Brage Hansen
SKATESTRAUMTUNNELEN: Skatestraumtunnelen er en undersjøisk tunnel som binder fastlandet sammen med øya Bremangerlandet i Bremanger kommune i Sogn og Fjordane. Grafikk: Sebastian Brage HansenVis mer

Skatestraumtunnelen går 90 meter under fjorden

Større fare for brann i undersjøiske tunneler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skatestraumtunnelen er en undersjøisk veitunnel på fylkesvei 616 i Bremanger kommune i Sogn og Fjordane, som ble åpnet 12. juli 2002.

Tunnelen går under Skatestraumen mellom Hamna på Rugsundøya og Klubben på Bremangerlandet, og er 1 890 meter lang. Den går 91 meter under havoverflaten, og er en del av Bremangersambandet, som knytter Bremangerlandet og Frøya til fastlandet.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) publiserte i vinter en risikoanalyse av brann i tunneler. Her fremgår det at undersjøiske tunneler er kraftig overrepresentert i brannstatistikken fordi disse tunnelene er bratte, og stigningsforholdene kan føre til varmgang i motor og bremser i tunge kjøretøy.

44 prosent av alle tunnelbranner skjer i tunneler i Norge som har en stigningsgrad på mer enn 5 prosent. Den korte strekningen på tunnelen, og hvor langt under havoverflaten den går, gjør at Skatestraumtunnelen i Bremanger har en stigningsgrad på hele 10 prosent.

Stengte tunnelen etter rasfare Tunnelen er en del av Bremangersambandet som er et veianlegg i Bremanger kommune. Veianlegget går fra Kolset på fastlandet, via Rugsundøya til Bremangerlandet, og knytter Rugsundøya, Bremangerlandet og Frøya til fastlandet.

Planleggingen av anlegget begynte allerede tilbake 1989, men anleggsstart var ikke før 13. januar 1998.Bremangersambandet kostet 325 millioner kroner å utbygge og består blant annet av: Krakeviktunnelen, Haukedaltunnelen, Skatestraumtunnelen. under Skatestraumen til Bremangerlandet

I 2009 startet utbyggingen av sambandet, og består nå også av en en ny vei fra Kolset til Langesi. Det koste ca 600 millioner kroner å utbygge anlegget ytterligere, og eter at veien ble åpnet 16. mai 2013, ble fergestrekningen Smørhamn - Kjelkenes nedlagt.

Tunnelen var midlertidig stengt i april 2007 etter et mindre steinsprang inne i tunnelen. Ingen personer ble skadd da stein- og betongbiter raste ned i veibanen fra tunneltaket.

Eksplosjon i tunnelen En tankbil med 16 500 liter bensin kjørte i formiddag i en fjellvegg i Skatestraumtunnelen i Bremanger. Hengeren står i brann og det ryker kraftig fra stedet.

Brannvesenet melder om en eksplosjon på stedet. Alarmsentralen i Florø opplyser til avisa Firda at det har vært en eksplosjon i tunnelen. Per klokka 11.40 var ingen personer hard skadde. Brannen er ennå ikke slukket og redningsarbeidet fortsetter på stedet.

- Foreløpig har vi ikke full oversikt om det befant seg folk i tunnelen. Så langt så er det 13 personer som er kommet ut av tunnelen og som vil bli sjekka for mulige røykskader,  sier operatør i Sogn og Fjordane politidistrikt Jørn Lasse Refsnes til Dagbladet.

 EKSPLOSJON I TUNNELEN: Skatestraumtunnelen ble åpnet i 2002, og har vært stengt en gang tidligere grunnet rasfare. Foto: Firdaposten
EKSPLOSJON I TUNNELEN: Skatestraumtunnelen ble åpnet i 2002, og har vært stengt en gang tidligere grunnet rasfare. Foto: Firdaposten Vis mer