Skatt er ingen privatsak

Derfor publiserer vi skattelistene.

SKATTELISTER I NATT: I natt publiseres skattelistene via Skatteetaten.no. Sjefredaktør John Arne Markussen skriver at skatt ikke er en privatsak. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
SKATTELISTER I NATT: I natt publiseres skattelistene via Skatteetaten.no. Sjefredaktør John Arne Markussen skriver at skatt ikke er en privatsak. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I de senere år har Stortinget lagt begrensning på adgangen til offentlige skattelister og også hvordan vi i mediene kan benytte dem. I 2011 ble det slutt på søk i skattelister via nettaviser, og i 2013 innførte man registering av hvem som søker i inntektstallene via skatteetatens egen portal. Dette er en utvikling i feil retning.

Regelen om at de som søker skatteopplysninger om en person samtidig utløser et automatisk varsel til vedkommende, har en uheldig, nedkjølende effekt. Det er med på å underbygge et feilaktig premiss: At det å være interessert i offentlig tilgjengelige opplysninger har noe suspekt ved seg, at det har noe å gjøre med utilbørlig snoking i folks privatliv.

Skattereformer topper den politiske agenda i Norge, og vi har en regjering hvis viktigste politiske verktøy er skattekutt. Dypest sett handler skattelistene om fordelingspolitikk. Spesielt Høyre med sine lange liberale røtter innen økonomisk politikk bør ha forutsetninger for å forstå verdien av åpenhet også om disse spørsmål.

Norge har en god og lang tradisjon for offentlighet rundt skattesystemet, og hva enkeltpersoner og grupper bidrar med til fellesskapet. Man skal ikke se bort fra at det nettopp er denne tradisjonen som gjør at vi her i landet — tross tøffe diskusjoner — opplever en bred oppslutning om vår velferdsmodell.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer