Skatte- hullet tettes

Statsminister Kjell Magne Bondevik vil tette «Brundtland-hullet» i skattebestemmelsene, signaliserte han i spontanspørretimen i Stortinget i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bondevik ville ikke gå inn på Arne Olav Brundtlands skattesak konkret, men sa:

- Dersom det åpenbares smutthull i delingsmodellen som ikke var tiltenkt, og utnyttelse av dette smutthullet viser seg å være et allment problem, er regjeringen innstilt på å fremme forslag for å tette disse, sa Bondevik.

Utredningen om delingsmodellen er ventet til Stortinget en gang på nyåret.

Oppfinnsomhet

Bondevik sa det ikke er alt som kan reguleres i lov.

- Ikke noen av oss bør være fornøyd med vår atferd på alle områder, bare vi greier å holde oss innenfor lovens ramme. Vi bør utover det vurdere hvorvidt det vi gjør, etisk sett, er tilrådelig. Det gjelder blant annet i skattespørsmål. Det er ikke tvil om at det er mye oppfinnsomhet ute og går når det gjelder forsøk på å unngå å betale skatt ved å holde seg innenfor loven ramme samtidig som en utnytter de muligheter som finnes.

Jeg håper en generell debatt om verdier og etikk kan føre til at vi ikke alltid leter etter lovens smutthull, men at vi, som en ofte sa i gamle dager, betaler vår skatt med glede, sa Bondevik.

Rydder opp

SV-nestleder Øystein Djupedal, som i går kalte Arne Olav Brundtlands skattedisponering for «grådighetskultur av verste slag», er tilfreds med Bondeviks svar.
- Jeg er glad for at Bondevik vil rydde opp. Han pekte på at loven ikke bare har juridisk side, men også en moralsk side, og at samfunnstopper har et spesielt ansvar for ikke å lete etter smutthull for å slippe skatt. Det gjelder ikke bare å vise kreativitet, men først og fremst skattemoral. Arne Olav Brundtlands bruk av 300-timersregelen er uten tvil skatteplanlegging, mener Djupedal.

Han sier han ikke tror det er mulig å tette alle hull i loven.
- Men samtidig er det viktig at loven er så tydelig som mulig. Jeg oppfattet at Bondevik helt klart ga signal om at smutthullet vil bli tettet, dersom loven åpner for slik praksis som i Brundtlands skattesak. Han har nå en utmerket anledning til å vise hva han mener i praksis med verdier og grådighetskultur, sier Djupedal.