Skatte- paradisene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Avsløringen av Høyre-politikeren Per Ditlev-Simonsens hemmelige bankkonto i Sveits har aktualisert og satt søkelyset på bruken av skatteparadiser både blant ulike aktører ute i den store verden, og blant nordmenn. Tallet på skatteparadiser, og bruken av dem, øker, fastslår Norges internasjonalt kjente korrupsjonsjeger, Eva Joly, til Aftenposten. Dette blir bekreftet av andre nordmenn som har bred erfaring med å granske norske bedrifter og enkeltpersoner for mistanke om korrupsjon og skatteunndragelse.

Førstestatsadvokat Morten Eriksen i Økokrim som er en av Norges fremste eksperter på skatteparadiser, antar at det er mange tusen nordmenn som i dag lever i angst for konsekvensene hvis de blir avslørt. Han tror det vil dukke opp mange skatteparadissaker i tida som kommer. To andre erfarne korrupsjonsjegere, Helge Kvamme og Erling Grimstad, sier til Aftenposten at det blir stadig mer vanlig for norske bedrifter å ha skjulte konti i utlandet, penger som brukes til alt fra representasjon til smøring, bestikkelser og prostitusjon.

Årsaken til at også flere norske bedrifter skjuler penger i utlandet, skyldes dels tradisjoner, dels at det er blitt stadig enklere å etablere seg i skatteparadiser via Internett og dels at tilbudene er blitt flere og transaksjonene vanskeligere å avsløre. Ifølge internasjonal kartlegging antar man at en tredjedel av verdens brutto produksjon blir kontrollert via formelle strukturer i skatteparadiser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer