Skatte-sjokk for Trump og Republikanerne

Republikanernes skattereform henger i en tynn tråd.

UNDER PRESS: USAs president, Donald Trump (t.h.) og Republikanernes majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, ønsker desperat en politisk seier før jul. Torsdag gikk de på en smell. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File
UNDER PRESS: USAs president, Donald Trump (t.h.) og Republikanernes majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, ønsker desperat en politisk seier før jul. Torsdag gikk de på en smell. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Den omfattende skattereformen til Republikanerne så ut til å være i ferd med å cruise gjennom Senatet.

Det kunne blitt en kjærkommen politisk seier for president Donald Trump og Republikanerne som ennå ikke har fått et eneste betydelig vedtak gjennom Kongressen som de kontrollerer. Men seint torsdag amerikansk tid dukket snubletrådene opp.

Nå må den republikanske majoritetslederen i Senatet, Mitch McConnell og president Donald Trump bruke fredagen på å prøve å vippe den prestisjefylte reformen over målstreken.

Ny beregning

Noen timer før avstemningen kom nemlig Kongressens tverrpolitiske skattekomité med en beregning som viste at reformen kunne øke USAs gjeld med minst tusen milliarder dollar. Det rystet det republikanske partiet.

Særlig de økonomisk konservative senatorene er bekymret for at reformen, som inneholder store skattekutt for noen av USAs rikeste, vil føre til enda større underskudd i budsjettene.

Senator Bob Corker fra Tennessee har tidligere varslet at han ikke vil stille til gjenvalg og har vært en hard kritiker av Trump. Han er blant de republikanske senatorene som ikke vil stemme for en reform som kan øke budsjettunderskuddet med en eneste penny.

Han er også en av stemmene McConnell desperat trenger. Corker krevde torsdag at reformen skulle inneholder en regel som innebærer at skattene øker automatisk dersom de planlagte skattekuttene ikke fører til den økonomiske veksten Republikanerne håper på.

Også de to andre senatorene Jeff Flake fra Arizona og Ron Johnson fra Wisconsin nølte også med å stemme for reformen. Det førte til noen intense scener i Senatet, mens enkelte andre senatorer og rådgivere forsøkte å overtale de tre.

- Mange ting

Ifølge amerikanske medier skal enkelte andre republikanske senatorer være rasende på de tre som bremset avstemningen.

- Jeg er lei meg for at vi støtte på dette. Vi var på god vei, sier senatoren Johnny Isakson fra Georgia til New York Times.

Både Flake og Corker har varslet at de er på vei ut av Senatet og har vært i voldsomme ordkriger med Trump. Mange tolker derfor deres handlinger som et slags takk for sist.

Republikanerne har 52 av de 100 setene i Senatet. Dermed kan ikke flere enn to av senatorene stemme mot reformen med mindre partiet får støtte fra Demokratenes senatorer.

- Senator Corker har vært temmelig tydelig på at han ikke vil ha et økt underskudd. Veldig mange ting blir diskutert nå, sier den nest øverste republikaneren i Senatet, John Cornyn fra Texas til Washington Post torsdag kveld amerikansk tid.

Etter planen skal republikanerne forsøke å stemme over skattereformen fredag.

ORDKRIG: I en tale om økonomi i natt , tok det ikke lang tid før president Donald Trump kom med ny karakteristikk av Nord Koreas leder Kim Jong Un. Video: CNN / POOL Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer