Skattebetalerne tar hestegjelda

Kong Harald drømte om å skape et hestesenter på Bygdøy kongsgård, og tok opp millionlån. Nå må skattebetalerne betale gjelda på 20 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bygdøy kongsgård skulle bli et hestesenter som skulle ta vare på ungdommen. Det ble investert i stall og rideområder. Kongen tok opp lån i banken Nordea på 17,8 millioner kroner for å realisere senteret.

Nå slipper kongen å betale lånet. Staten har bestemt seg for å betale regninga for hestesenteret, fordi driften skal legges om.

- En omlegging av gårdsdriften med økt vekt på historisk landbruk vil føre til reduserte inntekter. På denne bakgrunn har regjeringen slettet gjelda som hviler på gården, skriver informasjonssjef i Arbeids- og administrasjonsdepartementet, Lisa Bang, i e-post til Dagbladet.

Fikk gavebrev

22. desember 2003 undertegnet hoffsjef Lars Petter Forberg ved Slottet et gavebrev, der virksomheten ved Bygdøy kongsgård blir overført fra kong Harald som gave til Norsk Folkemuseum. Ifølge det foreløpige utkastet til regnskap for kongsgården for 2003, som Dagbladet har fått tilgang til, tok kongen opp vel 17,8 millioner i lån for etablering av ridesenteret.

- Gjelda er i hovedsak relatert til stallbygning, men også anlegg for biodam og høytørke, skriver Bang.

Fra 1. januar i år ga kongen fra seg disposisjonsretten til kongsgården, med unntak av hovedhuset, sidebygninger og omkringliggende park. Norsk Folkemuseum har tatt over disposisjonsretten til området uten å betale en krone.

De to rideklubbene som har benyttet seg av fasilitetene, blir nå kastet ut. Det er en rekke profilerte næringslivsfolk med i disse klubbene.

Slottet slipper unna

I kulissene foregår nå en opphetet kamp om ridesenteret: De to rideklubbene, Oslo Ryttersportsklubb og Bygdøy rideklubb, vurderer å saksøke museet for usaklig oppsigelse, eventuelt Slottet for at avtaler ikke blir videreført. Men i avtalen mellom museet og Arbeids- og administrasjonsdepartementet har Slottet sikret seg mot søksmål.

I avtalen står det: «Norsk Folkemuseum forplikter seg til å avstå fra å gjøre gjeldende regresskrav overfor tidligere forvalter av eiendommen, Hans Majestet Kongen.»

Gratis jushjelp

Staten bidrar også med juridisk bistand til museet for å bli kvitt de ressurssterke hesteentusiastene ved gården. Det heter i avtalen: «I forbindelse med overdragelsen av ovennevnte avtaler, vil regjeringsadvokaten kunne gi juridisk bistand til Norsk Folkemuseum.»

- Det er staten som er grunneier. Det er derfor naturlig at vi får bruke regjeringsadvokaten. Gjelda på kongsgården ble gjort opp før vi trådte inn i avtalen, sier direktør Olav Aaraas ved Norsk Folkemuseum.

Regjeringsadvokaten mener at det er grunnlag for å si opp avtalene med rideklubbene.

- Bygningsmassen vil til dels bli brukt annerledes. Derfor er avtalene med rideklubbene sagt opp, sier Marianne Olssøn, advokat hos regjeringsadvokaten.

STATEN BETALER: Kong Harald lånte 17,8 millioner til et ridesenter på Bygdøy kongsgård.