Skattebombe fra Telenor

Skattedirektoratet har varslet at de kommer til å gi Telenor en baksmell på skatten på hele 2.41 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjøpet av aksjer for 14,5 milliarder kroner for over halvparten av aksjene i det danske mobilselskapet Sonofon, var den største noen sinne for Telenor. Sonofon har samme posisjon i Danmark som Netcom har i Norge. Planen var å tjene penger, bli Nordens største mobilselskap og få markedsverdien av Telenor til å øke.

Siden kjøpet 13. juni 2000, har imidlertid verdien på aksjene rast i takt med markedet for tele og data generelt. Det var datterselskapet Telenor Communication AS som eide Sonofon-aksjene. Telenor ville prøve å gjøre noe med millontapet.

Dagens Næringsliv beskrev i en artikkel i april i år hvordan Telenor forsøkte å komme seg best mulig ut av knipa. Telenor etablerte et selskap med navnet Dansk Mobil Holding. Dette selskapet kjøpte hele aksjeposten i Sonofon fra Telenor Communications. Posten hadde nå sunket i verdi fra 14,5 milliarder til bare bare 5,5 milliarder kroner.

Telenor ville med transaksjonen realisere et skattemessig tap på 8,61 milliarder. Konsekvensen ville bli at selskapet skulle spare 2,41 milliarder kroner i skatt til den norske statskassa.

Sentralskattekontoret for Storbedrifter har nå varslet at de kommer til å foreslå at Telenor Communications ikke får godkjent dette tapet. Konsekvensen vil i såfall bli at Telenor må betale baksmellen på 2,41 milliarder.

I en pressemelding Telenor har sendt ut i dag, varsler de at de ikke mener det er grunnlag for denne beslutningen og at de derfor kommer til å anke avgjørelsen.

- På grunn av taushetsbestemmelsene, kan vi ikke kommentere denne saken. Denne følger alminnelig ligningsbehandling. Et eventuelt vedtak vil komme første november. Selskapet vil da få tre ukers klagefrist, på vanlig måte, sier direktør Ståle Knudsen ved Sentralskattekontoret for Storbedrifter til Dagbladet.no.

<B>OPPKJØP</B> Daværende Telenorsjef Tormod Hermansen på pressekonferansen i 2000, da han kunngjorde oppkjøpet av mer enn halve Sonofon i Danmark.