Skattebomber ved kjøp av bolig i utlandet?

Eiendomsmeglere er ikke enige om det finnes skattebomber ved kjøp av bolig i utlandet.

INGEN SKATTEBOMBER: Agnar Carlsen avviser at det finnes noen skattebomber i Syden, med unntak kanskje av Hellas. Foto: Norsk Megling
INGEN SKATTEBOMBER: Agnar Carlsen avviser at det finnes noen skattebomber i Syden, med unntak kanskje av Hellas. Foto: Norsk MeglingVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Da bransjen la frem prisstatistikk for hytter langs sjøen i midten av juni ble billige Spania-boliger - som bare er en billig flybillett unna - trukket frem som en av mange årsaker til at det er så stille her hjemme.

Det kalde været og forsinket sommer, sammenlignet med tilnærmet solgaranti i Syden, ble også trukket frem som en mulig forklaring.

Da Finansavisen i forrige uke omtalte det omfattende tilbudet av hytter over 10 millioner kroner, gikk Nils Nordvik ut og advarte mot skattefeller i utlandet.

- Ingen skattebomber I Finansavisen i dag avviser sydenmegler Agnar D. Carlsen i Norsk Megling at det finnes noen skattebomber i Europa.

- Så nær som i Hellas, har politikerne ingen interesse av å skru opp skattene. Det vil ramme lokalbefolkningen like hardt, sier Carlsen til avisen.

Skattereglene i Spania Men hva så med skattene og avgiftene når du skaffer deg et spansk feriehus?

Dette avhenger av om du kjøper en bolig direkte fra en byggherre eller utbygger, eller fra en privat person.

Fra en oversikt i Finansavisen i dag over skattereglene i syv land utenfor Norge, ser vi her på Spania.

Kjøpe nytt i Spania Som vi skrev i vår omtale av spanske skatteregler i 2010, må du da betale IVA (Impuesto sobre el Valor Anadido - merverdiavgift).

Denne er på 7,0 prosent av kjøpesum opptil 400.000 euro, og 8,0 prosent av det overskytende. Ved kjøp av garasje eller tomt må du betale 18 prosent IVA.

Videre påløper 1,0 prosent stempelavgift på kjøpesummen, notarkostnader på ca. 900 euro og tinglysningskostnader på ca. 700 euro.

Kjøpe brukt i Spania Du betaler 7,0 prosent overføringsavgift av kjøpesummen opptil 400.000 euro og 8,0 prosent av overskytende. I tillegg påløper notar- og tinglysningskostnader som for ny bolig, men merk at du slipper stempelavgift når du kjøper bruktbolig.

Utleie og fordelsbeskatning For personer som ikke er bosatt i Spania, vil nominell skattesats på (netto) utleieinntekter fra fast eiendom normalt være på 24 prosent.

Har du ikke inntekter av eiendommen, vil det bli fordelsbeskatning. Beregningsgrunnlaget er 2,0 prosent av ligningsverdien (for ikke-residenter), og av dette beløpet ilegges en flat beskatning på 24 prosent. 25 prosent av kjøpesummen oppføres som formue i Norge.

Eiendomsskatt Impuesto sobre Bienes Inmuebles (IBI) er en lokal eiendomsskatt som betales hvert år på basis av valor catastral - ligningsverdien.

Andre avgifter Ifølge Norsk Megling er kommunale renovasjonsavgifter på 100 euro per år og felleskostnader på 1-2.000 euro per år.

Skattlegging av gevinst ved salg For personer som ikke anses som skattemessig bosatt i Spania, betales det 18 prosent skatt på netto gevinst ved salg av fast eiendom.

Selger du før fem år har gått, betaler du i tillegg 10 prosent skatt til Norge, slik at samlet gevinstskatt utgjør 28 prosent.

Videre betaler du Plusvalia, som er skatt på verdistigningen.

ADVARER: Eiendomsmegler Nils O. M. Nordvik advarer mot skattefeller i utlandet. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
ADVARER: Eiendomsmegler Nils O. M. Nordvik advarer mot skattefeller i utlandet. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer