Skattedirektøren truer Dubai-eiere med straffereaksjoner

Skattedirektør Hans Christian Holte oppfordrer folk med skjult eiendom i Dubai til å ta kontakt etter Dagbladets avsløring.

LUKSUSLEILIGHETER: Dagbladet reiste til Dubai for å se etter leiligheter som nordmenn eier i skjul for norske skattemyndigheter. Reporter: Eiliv Frich Flydal. Video: Øistein Norum Monsen Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det kan bli straffereaksjoner og en ganske betydelig tilleggsbeskatning, i tillegg til selve skatteregningen. Det er mye bedre at de kommer til oss, enn at vi finner dem, for deres egen del, sier skattedirektør Hans Christian Holte til Dagbladet.

JAKTER: Skattedirektør Hans Christian Holte sier det er bedre å melde seg frivillig enn å bli funnet av skatteetaten. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
JAKTER: Skattedirektør Hans Christian Holte sier det er bedre å melde seg frivillig enn å bli funnet av skatteetaten. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Holte mener skatteunndragelser svekker tilliten i det norske samfunnet.

- Det er svært viktig for oss at folk rapporterer inn eiendomsinvesteringer i utlandet. Det sikrer en rettferdig fordeling av skattebyrden, sier Holte til Dagbladet.

I går avslørte Dagbladet at flere norske skattebetalere har holdt eierskap og inntekter fra utleie i Dubai unna norske skattemyndigheter.

REGELVERKET:

  • Eiendom i utlandet beskattes normalt som formue og føres på 4.1.6 i selvangivelsen.
  • Verdien settes etter hva en tilsvarende eiendom ville hatt som formuesverdi/likningsverdi, 20-30 prosent av markedsverdi, i Norge.
  • I dag er formueskatten på 0,85 prosent. En gjeldsfri eiendom verdt 10 millioner kroner kan dermed gi rundt 21 250 kroner i formueskatt årlig, men sjekk fradrag.
  • Dersom man leier ut en privateid leilighet i utlandet skal inntektene i utgangspunktet føres som inntekt. Men det er fradragsordninger for utgifter.
  • Det finnes egne skatteavtaler med flere land.

Kilde: Skatteetaten

Les mer om eiendom i utlandet på DinSide.

I overkant av 40 eiendommer i De forente arabiske emirater ble meldt inn på selvangivelsen av norske skattebetalere i 2014. Dubai er ett av sju emirater i landet.

Flere nordmenn enn kjent

I en stor lekkasje over eiendomsdata fra Dubai, har Dagbladet funnet rundt 80 eiendommer tilknyttet nordmenn, bare i dette ene av de sju emiratene. Rundt halvparten av eiendommene er til sammen verdsatt til over 150 millioner kroner. De samlede verdiene er dermed vesentlig høyere.

NORDMENNS FAVORITT: En stor andel av nordmennne i Dubai-lekkasjen dukker opp i tilknytning til leiligheter på Dubai Marina.
NORDMENNS FAVORITT: En stor andel av nordmennne i Dubai-lekkasjen dukker opp i tilknytning til leiligheter på Dubai Marina. Vis mer

Blant nordmennene tilknyttet leiligheter i Dubai, er det flere som bor der fast eller i ferier og har alt i orden. Men andre har åpenbart håpet at pengene skal vokse stille i sandslottene på den arabiske kysten.

Formuer og inntekter i skjul

En stor andel av de 80 personene tilknyttet eiendom i Dubai skatter til Norge. Men likninger Dagbladet har hentet inn viser at de i flere tilfeller lave inntekter og ingen formuer.

Flere innrømmer også at de har latt være å innrapportere både formuer i eiendom og leieinntekter til norske skattemyndigheter.

- Nei, altså … alle sa jo at «der nede i Dubai betaler du jo ikke noe skatt», svarte en tidligere eier.

- Og jeg ville ikke bry Skatteetaten med dette.

I bygninger utenfor sentrum av byen ligger to leiligheter eid av tre nordmenn. Alle innrømmer at de ikke har rapporter formuen i eiendom eller inntekter fra utleie til skattemyndigheter på flere år.

Data-lekkasjen består av opplysninger om 129 000 kjøpere, selgere og eiere av boliger på 54 000 adresser i Dubai. Analyseselskapet C4ADS og journalistorganisasjonen OCCRP har sortert informasjonen og funnet enorme eiendomsinvesteringer fra personer tilknyttet korrupsjon, drap, smugling, hvitvasking eller underslag fra en rekke land i verden.

EIENDOM I SKJUL: I disse boligblokkene utenfor sentrum ligger eiendom som ikke er har vært rapportert inn til norske skattemyndigheter. Utleieinntekter likeså.
EIENDOM I SKJUL: I disse boligblokkene utenfor sentrum ligger eiendom som ikke er har vært rapportert inn til norske skattemyndigheter. Utleieinntekter likeså. Vis mer

Databasen er fra 2014 og 2015. Den ble satt sammen av profesjonelle aktører i eiendomsbransjen.

OCCRP har delt den med Dagbladet.

- Ikke greit

- Om folk ikke rapporterer inn korrekte formuer og inntekter, risikerer de at vi får kjennskap til forholdet på andre måter. Gjennom egne kontroller eller internasjonalt samarbeid, sier Holte.

- Det er ikke greit å holde utleieinntekter fra Dubai borte fra innrapporteringen til norske skattemyndigheter, sier Holte.

Dagbladet har også vært i kontakt med flere andre som er i samme situasjon. Andre har solgt seg ut av eiendommene og flyttet pengene til et annet land.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer