Skatteetaten: - Vi sendte feil CD

Fire millioner personnumre på avveier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Skatteetaten sendte tirsdag ut skattelister på en CD til minst åtte mediebedrifter. Personnumrene skulle vært slettet fra listene, men ble ved en feil sendt ut.

Infromasjonsdirektøren skylder på formatfeil.

- Her har det skjedd en stor feil, sier informasjonsdirektør Lise Halvorsen i skatteetaten til Dagbladet.no.

Hun innrømmer at det ble gjort en feil ved en rutinemessig utsendelse av personopplysninger til forskjellige redaksjoner.

- Vi sendte feil CD. Det var noe feil med formatet som gjorde at personnumrene kom med. Disse opplysningene skulle aldri vært gitt ut. Dette er ikke en systemfeil, sier Halvorsen, som mener det kan dreie seg om en personlig svikt. 

Ifølge Halvorsen ble CD-ene sendt ut allerede i juni, og ligget vel tre måneder i åtte forskjellige redaksjonsmiljøer før feilen ble oppdaget av en NRK-journalist.

Stoler på redaksjonene

Halvorsen setter sin lit til at personnumrene ikke har kommet på avveier utover redaksjonene:

<strong><B>FEIL CD:</strong></B> Informasjonsdirektør Lise Halvorsen beklager at personnummeret til 4 millioner mennesker har kommet på avveier. FOTO: TOR RICHARDSEN/SCANPIX
FEIL CD: Informasjonsdirektør Lise Halvorsen beklager at personnummeret til 4 millioner mennesker har kommet på avveier. FOTO: TOR RICHARDSEN/SCANPIX Vis mer

- Jeg regner med at seriøse medier behandler ting på en korrekt måte.

Personnummeret er konfidensielt og skal derfor ikke være oppført på listene til skatteetaten. Listene skulle legges ut slik at publikum kan søke i dem, og være til bruk i redaksjonelle undersøkelser.

Informasjonsdirektøren vil ikke si noe om hvilke konsekvenser som følger for de som eventuelt er ansvarlige for tabben som ble gjort.

Inn på teppet

Finansminister Kristin Halvorsen var ikke nådig da hun fikk vite at personnumrene var på avveier.

- Dette er en alvorlig feil. Det ligger et stort ansvar i å håndtere såpass sensitiv informasjon. Nå må vi rydde opp i dette, så det ikke skjer igjen.

Nå blir skattedirektør Svein Kristiansen kalt inn på teppet på finansministerens kontor.  

- En skandale

Skatteetaten: - Vi sendte feil CD

Informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet understreker at personnumre kan misbrukes grovt.

- Dette er materiale som kan misbrukes, blant annet til identitetstyveri. Derfor skal denne typen materiale vernes veldig godt, og her har staten ved skatteetaten et særlig tungt ansvar, sier Skåra til NRK.

Han mener skatteetaten er bedre rustet enn de fleste andre etatene i landet til å sørge for å verne denne typen personopplysninger.

- Hvis denne typen beskyttelsesverdig informasjon er utlevert i et slikt omfang, så er det en skandale som nå har rammet Norge på samme måte som det rammet Storbritannia, sier Skåra.

INGEN GRUNN TIL Å SMILE: Skattedirektør Svein Kristensen må inn på teppet på finansministerens kontor og forklare hvordan en slik alvorlig feil kunne skje.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer