JULEGAVE: 22. desember ble Jens Stoltenberg og hans søster Camilla eiere av hver sin tredjedel av familiens hytte på Hvaler. Skatteetaten kommer med det endelige svaret på om verdien partene har satt, 7,5 millioner kroner, er rimelig. Foto: John Terje Pedersen og Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
JULEGAVE: 22. desember ble Jens Stoltenberg og hans søster Camilla eiere av hver sin tredjedel av familiens hytte på Hvaler. Skatteetaten kommer med det endelige svaret på om verdien partene har satt, 7,5 millioner kroner, er rimelig. Foto: John Terje Pedersen og Kristian Ridder-Nielsen / DagbladetVis mer

Skatteetaten kommer med fasiten på Stoltenberg-eiendommen

Skal vurdere om det er satt riktig pris for hytteperlen på Hvaler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eiendomsoverdragelsen som innebærer at statsminister Jens Stoltenberg og hans søster Camilla Stoltenberg overtar 2/3 av familiens landsted på Hvaler fra deres foreldre, har i dag vært gjenstand for diskusjon og misforståelser.

Stoltenberg og søsteren fikk overta landstedet for 1,2 millioner kroner. Finansavisen skriver i dag at det innebærer at Jens og søsteren har spart 730 000 kroner i arveavgift, i forhold til det de hadde måttet betale dersom det avisen mener er antatt markedsverdi, 10 millioner kroner, ville blitt oppført.

I det tinglyste skjøtet er det imidlertid både oppført en kjøpesum på 1,2 millioner kroner og et avgiftsgrunnlag på fem millioner kroner.

Siden dette avgiftsgrunnlaget gjelder 2/3 av hytta, verdsettes hele eiendommen til 7,5 millioner kroner av partene, en sum som er adskillig nærmere antatt markedsverdi.

3,8 millioner i gave Det betyr at det er en betydelig gaveandel, til sammen 3,8 millioner kroner, som gis som gave/arv fra Thorvald og Karin Stoltenberg til Jens og søstera. Gaveandelen er oppført på skjøtet.

I dag sendte Statsministerens kontor ut en melding med tittelen «Feil i Finansavisen».

Der skriver Jens Stoltenberg at artikkelen gir et feilaktig bilde, at eiendommen er blitt taksert til 7,5 millioner av en takstmann, og at «relevant dokumentasjon som gavebrev og takst er oversendt likningsmyndighetene».

Stoltenberg skriver også dette:

«For det første er taksten på hele eiendommen gjort av en takstmann, 7,5 millioner kroner, ikke 10 millioner kroner som Finansavisen opererer med. Jeg overtar en tredjedel av dette, altså en verdi på 2,5 millioner kroner som skal justeres for flere fradrag, blant annet bruksrett for mine foreldre og deretter min lillesøster ut hennes levetid.»

I går fikk Dagbladet opplyst fra skatteetaten at fristen for å beregne arveavgift i dette konkrete salget er 22. januar. Arveavgiften vil beregnes utifra hvor mye Jens Stoltenberg og Camilla Stoltenberg har fått i arv/gave av sine foreldre - av partene altså satt til 3,8 millioner kroner.

Skattekontoret får siste ord Er eiendommen verd mer enn 7,5 millioner kroner, slik flere meglere mener,  er gaven Jens og søsteren har fått fra foreldrene også tilsvarende høyere, og arveavgiften vil bli satt deretter.

Det er skattekontoret som foretar den endelige verdifastsettelsen.

- Giver og mottaker er pliktig til å sende en melding til skatteetaten dersom det foreligger en gave, sier Trond Hansen, underdirektør i seksjon for personskatt i rettsavdelingen i skattedirektoratet til Dagbladet.

Det framgår på skjøtet at det er krysset av for «gave (helt eller delvis)».

- I hvert enkelt tilfelle foretar skattekontoret en kontroll, og i tilfelle eiendomsoverdragelser, foretar vi en egen verdivurdering, som vi bergunner. Deretter fatter skattekontoret et vedtak. Partene har mulighet til å klage på vedtaket innen seks uker, sier Hansen.

Hele prosessen er untatt offentlighet.

- Verdifastsetting av en eiendom som ikke skal selges på et åpent marked er et vanskelig felt, sier Hansen.