Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skattefiksing kan koste oss milliarder

Ny SSB-analyse hevder at selskapers skattetilpasning koster fellesskapet milliarder i tapte inntekter. Audun Lysbakken sier at regjeringen ikke bryr seg.

KRITISK: SV-leder Audun Lysbakken sier regjeringen ikke tar milliardproblemet på alvor. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KRITISK: SV-leder Audun Lysbakken sier regjeringen ikke tar milliardproblemet på alvor. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

I en fersk analyse konkluderer SSB med at norske konsernselskaps gjeldssammensetning har endret seg de siste åra.

«Intern konserngjeld er kraftig redusert, mens utenlandsgjeld tatt opp utenfor konsernet har økt over 40 prosent fra 2012 til 2017. Dette tyder på at mange konsernselskap har drevet aktiv skattetilpasning», skriver SSB.

Disse skatteomgåelsene kan ha kostet staten milliarder av kroner i tapte skatteinntekter over flere år, ifølge SSB.

- Et stort problem

SV mener regjeringen har ansvaret.

- Dette er et stort problem, og regjeringen har ansvaret for å gjøre noe med det. Men regjeringen virker oppsiktsvekkende lite ivrig etter å ta grep. I enhver annen sak der milliarder står på spill, så ville alarmen gått i regjeringen for lengst, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Før sommeren fremmet SV et forslag i Stortinget for å rette oppmerksomhet mot tematikken. Blant annet ønsker partiet et omvendt kredittfradrag og innføring av kildeskatt rettet mot de multinasjonale selskapene.

- Kort fortalt ønsker vi at regjeringen skal vise like stor oppfinnsomhet i denne saken som de gjør i å kutte i ordninger til de uføre, hvor de over tid har vist en utrolig innovativ kraft, sier Lysbakken.

To sett regler

SV-lederen mener det er åpenbart at Norge i dag har et «skattesystem som er rigget for dem på toppen, for de rike og de store selskapene.»

- Vi har i dag ett sett med regler for storkapitalen, og ett annet sett for vanlige folk, som ikke bare kan redusere skatten og flytte penger for å unngå skatt. Det må vi gjøre noe med, sier Lysbakken.

- Nå er det på tide at storselskapene betaler sin del av spleiselaget som Norge er. Hvis vi fortsetter å la store selskaper - både norske og multinasjonale - slippe unna, så undergraver vi velferdsstaten. Dette er milliarder som kunne blitt brukt på lavere skatter eller bedre velferdsordninger for folk flest.

10 000 i skattelette

Jørgen Næsje (Frp) mener Lysbakken ikke har rett i sine påstander om et norske skattesystem som er rigget til fordel for rikfolk.

VIL IKKE SVARE: Justisminister Jøran Kallmyr nekter å svare på om det finnes snikislamisering i Norge, slik partileder Siv Jensen i Frp mener. Video og reportere: Steinar Suvatne / Jørgen Gilbrant Vis mer

- Vi prioriterer skattelettelser til folk flest, en vanlig familie betaler i år 10 000 kroner mindre i skatt enn da Lysbakken satt i regjering. Mens han og SV satt i regjering fikk alle som tjener over 300 000 økt skatt, nå har den samme gruppen fått mindre skatt.

Næsje sier også at regjeringen ser alvorlig på de tapte skattemilliardene som selskaper slipper unna.

- De siste årene har regjeringen gjennomført mange tiltak som skal motvirke overskuddsflytting og uthuling av skattegrunnlaget. Vi har blant annet strammet inn rentebegrensningsregelen og innført land-for-land-rapportering. Vi ser nå at disse tiltakene virker, og vi har mer på trappene. Som tidligere varslet, sender vi snart et forslag om kildeskatt på renter og royalty på høring. Disse tiltakene vil gjøre skatteomgåelser vanskeligere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media