Skattefradrag til okkupant-støtte

Ved å støtte organisasjoner som gir penger til jødiske bosettere i de palestinske områdene, kan norske skattytere få opp til 6000 kroner i skattefritak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En ordning med skattefritak for gaver til organisasjoner som undergraver norsk utenrikspolitikk og som er så ytterliggående at selv Ariel Sharon framstår som sosialdemokrat, bør avvikles. Det er et grunnleggende usunt system, sier SVs finanspolitiske talsmann Øystein Djupedal til Dagbladet.

Utvidet kraftig

Det var i fjor vår Bondevik II-regjeringen varslet at adgangen til å trekke fra gaver til frivillige organisasjoner og stiftelser skulle utvides kraftig. Beløpsgrensen som tidligere var 900 kroner, er det nå hevet til 6000 kroner. Og lista over organisasjoner er blitt lang.

En av organisasjonene som er godkjent av fylkesskattekontoret, er Karmel Instituttet i Rogaland.

Ifølge TV2 Nettavisen har lederen ved Karmel Institituttet, John Skåland, uttalt følgende:

- Gir du meg penger som skal til nybyggerne i Israel, så sender jeg dem nedover med den største glede. Og du kan trekke det av på skatten.

John Skåland var i går kveld lite lysten på å snakke med Dagbladet om saken. Han sier mediene har rotet ting sammen.

- Vi har en stiftelse i Norge, og norske gaver går til den. Og så har vi en stiftelse i Israel. Dette er blitt blandet sammen, sier han.

Men han sier at det naturligvis går penger fra Norge til Israel. Blant annet har man nettopp pusset opp et hus i Jerusalem for 200000 norske kroner.

Ekstreme organisasjoner

SVs Øystein Djupedal sier dette eksemplet viser hvorfor ordningen med skattefritak for gaver til frivillige organisasjoner bør avvikles.

- Dette er en usunn ordning regjeringen har hentet fra USA. Der driver man veldedighetsarbeid på den måten. Det er flott at folk vil gi gaver, men staten bør ikke gi skattefritak for det. Jeg vil gjerne gi til Norsk Folkehjelp eller Røde Kors, men forventer ikke at staten skal belønne meg for det. Og jeg skjønner ikke hvorfor jeg skal bidra via skattepenger til Karmel Instituttet eller andre ekstreme organisasjoner. De bør finansiere sin virksomhet selv. De store humanitære organisasjonene bør få direkte tilskudd over statsbudsjettet. Når man først har en slik ordning, er det vanskelig å sette grenser. Derfor bør ordningen fases ut gradvis og erstattes av tilskuddsordninger, sier Djupedal.

Styrke for demokratiet

Politisk rådgiver i Finansdepartementet Kaj-Martin Georgsen (H) sier at hele poenget med å utvide ordningen er å styrke de frivillige organisasjonene for derigjennom å styrke demokratiet:

- Det er skatteetaten som godkjenner organisasjoner etter bestemte retningslinjer. De frivillige organisasjonene er ikke underlagt politisk sensur, de har ytringsfrihet og trenger verken være enig med regjeringens eller opposisjonens politikk. Det er en styrke for demokratiet at vi har organisasjoner som målbærer andre syn enn flertallet.