Skattegave til rike redere

175 millioner kroner. Det er skattegaven rederiet Bergesen nå mottar fra generøse stortingspolitikere. Trolig slipper landets rederier å betale omlag en milliard skattekroner etter knallåret 1997.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Landets redere kan smile bredt etter fjoråret. Høy dollarkurs og velfylte ordrebøker gir store overskudd i kassa. Og overskuddene er fullstendig skattefrie så lenge de forblir i selskapet. Dermed kan Bergesen-gruppen, tross et rekordstort driftsoverskudd på 1,2 milliarder kroner (640 millioner før skatt), glede seg over å ha fått nok en skattegave. Denne gang på 175 millioner kroner.

Rederinæringen er rik. Svært rik. I 1996 var det samlede overskuddet i næringen på 7,7 milliarder kroner. Samtidig vedtok politikerne å gi tidenes skattegave til næringen som nærmest årviss truer med å flagge ut: Nullskatt. Ved å beholde overskuddene i selskapene kan rederiene på denne måten styrke sin egenkapital uten å betale en øre i skatt.

Skatteparadiset Norge

Landets redere har fått det akkurat som de vil. En beskjeden tonnasjeavgift er rederienes eneste bekymring, til gjengjeld kan de glede seg over nullskatt og flere hundre millioner kroner i direkte støtte for å ansette norske sjøfolk.

Det var partiene som i dag sitter i regjering som med støtte fra Høyre og Fremskrittspartiet fjernet rederiskatten for omlag halvannet år siden. Samtidig, etter mye politisk strid, skapte de Skatteparadiset Norge for en av landets rikeste næringer. Nullskatten ble gitt med tilbakevirkende kraft, og sparte rederiene for 1,9 milliarder skattekroner i 1996. I hovedsak falt besparelsen på Bergesen, som inntektsførte stor summer utsatt skatt. Også i 1997 blir besparelsen stor for næringen, trolig minst en milliard kroner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer