Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skattehull lukkes

Skattehull lukkes i år - lønnsomt å beholde kontoen

Velger du å realisere fondskontoen i år, kan du slippe unna med 23 prosents gevinstskatt. Men er sparehorisonten lengre enn fem år, lønner det seg neppe.

SPAREHORISONT: Har du en horisont på mer enn 5 år, mener ekspertene at du bør la pengene stå.
SPAREHORISONT: Har du en horisont på mer enn 5 år, mener ekspertene at du bør la pengene stå. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): De seineste åra har norske sparere lastet opp store summer på et produkt som har mange navn: Fondskonto, Pensjonspar, Pensjonskonto, Ekstrapensjon, Investeringskonto Zero eller kapitalforsikring med investeringsvalg er bare noen av dem.

Produktet er et forsikringsprodukt, som er blitt stadig mer lønnsomt da skatten på alminnelig inntekt er blitt redusert, mens skattetrykket på utbytte og aksjegevinster er økt. Utbetaling fra forsikringer skattlegges som alminnelig inntekt.

Mange spørsmål

Men nå forsvinner dette skatte­hullet, da nye skatteregler for fondskonto ble foreslått i statsbudsjettet for 2018, og vedtatt på nyåret. Fra og med 2019 vil fondskonto dermed skattlegges som verdipapirfond. Det betyr at realiserte gevinster fra aksjer og aksjefond skattlegges med 30,59 prosent, mens realisert gevinst fra rentefond skattlegges med 23 prosent.

Spørsmålet mange sparere stiller seg, er hva man bør gjøre nå.

- Vi får daglig spørsmål fra kunder om det er lønnsomt å realisere Investeringskonto Zero i år, for å utnytte den lave skattesatsen på 23 prosent, sier Bjørn Erik Sættem, spare­økonom i Nordnet.

Fem år

Svaret på det avhenger først og fremst av hvor lenge pengene skal bli stående på fondskontoen.

- Skal du ta ut pengene innen fem år, lønner det seg å selge nå og reinvestere, sier Sættem.

- Men har du mer enn fem års sparehorisont, lønner det seg å la pengene stå.

Han forklarer:

- Realiserer du i år, og betaler gevinstskatt, vil du jo ha et lavere beløp å reinvestere som du får avkastning på. Men lar du pengene stå, får du avkastning på et høyere beløp. Etter noen år vil rentes-rente-effekten medføre at det ubeskattede beløpet blir høyere, også etter skatt.

Et regnestykke Nordnet legger fram, der sparesaldoen i dag er på 200.000 kroner hvorav gevinsten er på 100.000 kroner, viser nettopp grensen på fem år.

Her er det forutsatt en årlig avkastning på 6 prosent. Er den faktiske avkastningen høyere ­eller lavere, vil regnestykket naturlig nok endres.

- Tror du på høy avkastning framover, la oss si 10 prosent årlig, er skjæringspunktet bare tre år. Da blir rentes-rente-effekten av et større sparebeløp raskt viktigere enn skattebesparelsen. Tror du på lav avkastning, la oss si 4 prosent, blir skjæringspunkt hele 9 år, sier Sættem.

Flere faktorer

Christian Kallevig Arnesen, partner i den frittstående finansrådgiveren Finansco, påpeker at flere ulike faktorer vil være avgjørende for om det er lønnsomt å avslutte fondskontoen i år.

- Det er ikke ett generelt svar som passer for alle, dessverre. Spørsmålet koker ned til en vurdering av nåverdien av penger sammenliknet med framtidig verdi, hensyntatt hver enkelt sin situasjon og formål med sparing.

Men også Finanscos beregninger viser at skjæringspunktet ligger på rundt fem år.

- Hvis du har urealisert gevinst på fondskonto, og aksjemarkedet gir 7 prosents avkastning hvert år kan vi som en tommelfingerregel si at det lønner seg å beholde fondskonto hvis investeringshorisonten er mer enn fem år, påpeker Arnesen.

Skatt på utbytte?

Både Sættem og Arnesen tar forbehold om at ingen av de foreslåtte reglene blir endret i siste liten. Enkelte elementer er det også fortsatt knyttet noe usikkerhet til.

- Det er foreløpig uklart om renteinntekter og aksjeutbytte vil skattlegges løpende i en investeringskonto, eller om man får fordelen av å utsette skatten til uttak fra kontoen, som i dag. Vi tolker de nye reglene slik at dagens praksis med utsatt skatt på renteinntekter og aksjeutbytte vil videreføres, sier Sættem.

Likevel er ikke denne usikkerheten nok til å rokke ved konklusjonene.

- For min del kommer jeg ikke til å realisere min investeringskonto i 2018. Jeg skal spare disse pengene til pensjon, og ser meg derfor best tjent med å få avkastning på et høyere beløp, sier Bjørn Erik Sættem i Nordnet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media