Skattejakt med Yngve

BODØ (Dagbladet): Ap-leder Thorbjørn Jagland vil ha nye skatteøkninger for de rikeste for å løfte de fattigste. Sammen med Yngve Hågensen jakter han nå på nye grep i fordelingspolitikken. Bondevik får seile sin egen sjø, mener Ap-lederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderbevegelsens to parhester avsluttet vårens uvante opposisjonstilværelse sammen med resten av Arbeiderpartiets sentralstyret i Bodø i går.

Først med seriøst politisk arbeid innendørs, deretter med båttur i strålende sommersol. Sammen kunne de konstatere at Ap er i sig framover på meningsmålingene, mens Bondeviks mannskap stamper i brottsjø, med sviktende velgerappell og en økonomi i ulage.

Lønn eller skatt

- Et av hovedproblemene for norsk økonomi er at forskjellene mellom de rikeste og vanlige folk er blitt for store. Solidariteten sprekker. Derfor må vi ta fra dem på toppene. Vi jobber nå med nye forslag til omfordeling av skatter, sier Jagland.
- Og hvis vi skal heve levestandarden til dem som har lite, må vi enten gjøre noe med lønningene eller med skatten.

Duket for duell

Ap's nye skatteforslag vil først bli lagt fram i slutten av august for seinere å bli behandlet på landsmøtet. Det skjer omtrent samtidig som Stortinget arbeider med regjeringen Bondeviks forslag til statsbudsjett for 1999.

Bondevik har også varslet endringer i skattepolitikken. Det er dermed duket for konkurranse om hvem som tar mest fra de rike og gir mest til de fattige. Det borger mer for markeringer enn for samarbeide.
- Bondevik vil foreslå skatteøkninger for å finansiere kontantstøtten. Det blir det ikke omfordeling av, sier Jagland.

Stiller krav

- Og hvordan skal Bondevik klare å få til den innstramningen han mener er nødvendig når han samtidig skal bære med seg tre milliarder kroner i kontantstøtte, spør Jagland.

- Han må forstå at han ikke trenger Ap's støtte til å gjennomføre stortingsflertallets politikk. Det er helt unødvendig å legge Ap's støtte på toppen av støtten fra Høyre og Frp.

- Men til høsten vil han mest sannsynlig samarbeide med Ap og ikke med Høyre og Frp?

- Da vil jeg se et regnestykke som viser om det er mulig å bære med seg kontantstøtten uten at vi skjærer kraftig ned på velferden. Han mangler tre milliarder kroner.

- Overlever Bondevik høstens budsjettbehandling?

- Jeg vil ikke spå om det. Men Bondevik har kjempeproblemer. Hvis han er villig til å legge om kursen, kan de få vår støtte.

PÅ TOKT: Ap-leder Thorbjørn Jagland og LO-leder Yngve Hågensen sammen med Hill-Martha Solberg, la i går ut på politisk tokt for å gjenvinne regjeringsmakten. Sentralstyremedlem Sylvia Brustad (bak t.h.) var også med på turen.