Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skattejakta i gang

I Fredrikstad skal mellom 6000 og 10 000 personer være medlemmer i World Games Inc. Rundt 200 har fått utbetalt gevinst til en norsk bankkonto.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skatteetaten har innhentet opplysninger over alle banktransaksjoner fra WGI til medlemmer i Norge. I 2002 og 2003 ble det overført 250 millioner kroner, fordelt på 12 100 overføringer.

Etter det Dagbladet erfarer, skal millionene være utbetalt til 2500 personer.

Fredrikstad på topp

Fredrikstad er av WGI-ledelsen selv pekt ut som den norske byen med flest WGI-medlemmer.

En av WGIs toppledere, Tor Anders Petterøe, hevder at mellom 6000 og 10 000 er medlemmer i Østfold-byen. Der har imidlertid skattemyndighetene så langt registrert at bare i overkant av 200 har fått innbetalt penger på norsk konto.

Gjelder disse tallene for resten av landet også, betyr det at bare 2- 5 prosent av de påståtte 220 000 medlemmene har fått noe tilbake fra selskapet de har investert i.

Det gir en enorm fortjeneste for bakmennene i systemet.

-  Vi har sendt ut brev med krav om dokumentasjon til i overkant av 200 WGI-medlemmer i Fredrikstad kommune. De fleste har bedt om utsettelse på å levere inn dokumentasjonen, sier likningssjef Egil Paulsen ved Fredrikstad Likningskontor.

Han har nå tatt initiativ til et møte med fylkesskattesjefen og Østfold Politidistrikt for å diskutere videre forfølgning av skattesakene.

Fire anmeldt

Nordland og Østfold er ifølge skattemyndighetene de to største WGI-fylkene, sett i forhold til pengeoverføringer fra utlandet.

Det er mistanke om at flere medlemmer har unnlatt å føre opp inntektene fra WGI på selvangivelsen.

I januar i år bestemte avdekningsenheten til skatteetaten i Nordland seg for å anmelde fire personer for skatteunndragelser i millionklassen knyttet til WGI-inntekter. Det er opplysninger fra Norges Bank som har gjort det mulig å spore nordmenns WGI-inntekter. Denne informasjonen er nå oversendt til fylkesskattekontorer over hele landet.

Tørket opp

I det siste skal pengestrømmen fra selskapet ha tørket opp, og medlemmer sier til Dagbladet at de er bekymret over at det er vanskelig å få ut penger de mener å ha krav på.

Ifølge WGI-leder Tor Anders Petterøe tar det imidlertid minimum fem måneder å få overført eventuelle gevinster eller provisjoner til egen bankkonto.

Trøbbelet for WGI begynte da utbetalingsløsningen de hadde lovet medlemmene, ikke virket.

Gjennom et eget betalingskort skulle det være mulig å ta ut pengene medlemmene hadde tjent i WGI hvor som helst i verden. Kortet, kalt Pay2, har imidlertid aldri fungert etter intensjonene.

Må fortsette

Samtidig må medlemmene fortsette å gamble blant World Games mange spill på nettet hver uke for å ikke miste gevinsten sin.

Dagbladet har snakket med en rekke medlemmer som har brukt alle sine gevinster på å kjøpe aksjer i WGIs interne aksjespill. Her kan medlemmene handle aksjer i et fiktivt flyselskap.

Nye medlemmer ble pålagt å kjøpe aksjer i det fiktive selskapet. Nå er planen, ifølge WGI, at dette selskapet skal stenges 31. mars og at de fiktive aksjene konverteres til ekte aksjer i et børsnotert selskap.

Siden alle nye medlemmer ble pålagt å kjøpe aksjer, steg kursen på det fiktive selskapet til himmels, og de som kom tidlig inn i systemet kunne selge med stor gevinst. På topp skal det fiktive selskapet ha hatt en verdi på over ti milliarder kroner. Nå har kursen stupt.