NY SKATTEKRIM: - Før var en skapsprenger en skapsprenger og en bankraner en bankraner. Nå hopper de over gjerdet der hvor det er lavest, sier Jan-Egil Kristiansen, sjef i Skattekrimenheten i Skatt Øst. Skatt Øst er en av fem regioner i Skatteetaten. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
NY SKATTEKRIM: - Før var en skapsprenger en skapsprenger og en bankraner en bankraner. Nå hopper de over gjerdet der hvor det er lavest, sier Jan-Egil Kristiansen, sjef i Skattekrimenheten i Skatt Øst. Skatt Øst er en av fem regioner i Skatteetaten. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Skattejegere fant 7,5 skjulte milliarder

2012 ble et rekordår for Skattekrim-enheten i Skatt Øst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjefen for den spesialiserte Skattekrim-enheten i Skatt Øst, Jan-Egil Kristiansen, hadde et rekordgodt år i 2012.

De 60 skatte-jegerne han leder avslørte skjulte formuer på 6,3 milliarder kroner og unndratte inntekter på 1,2 milliarder kroner. Dette er penger det ikke er skattet for.

- Vi har politianmeldt 55 saker ifjor, mot 42 saker i 2011. Vi har aldri anmeldt flere enn i fjor, sier Kristiansen.

Solid vekst - Det er skatteparadis- og utenlandssakene som drar de store beløpene, forteller Kristiansen.

Det er lett å se at han er fornøyd, da Dagbladet treffer ham på hovedkvarteret i Schweigaardsgate i Oslo. Nå er det tid for årsrapportering, og skattesjefene over ham kan kose seg med flere solide rekorder i 2012.

I 2011 var tallet for unndratt formue til sammenlikning «bare» 864 millioner kroner, og unndratte inntekter 835 millioner.

- Skattekrim-enheten har eksistert i fem år, og hvert år har vi hatt en solid vekst, sier Kristiansen.

Men gleden over de store pengesummene folkene hans har sporet opp, har også en bitter bismak.

Hopper over gjerdet
- Jeg frykter at skattekriminaliteten er økende, sier Jan-Egil Kristiansen

Han sikter ikke bare til kronebeløpene.

- Omfanget øker, og det øker i kompleksitet. Det er så enkelt å flytte penger, i fiktiv fakturering-sakene ser vi at det brukes arbeidskraft fra Øst-Europa, og vi frykter også menneskehandel. Kriminalitetens karakter blir mer komplisert. Før var en skapsprenger en skapsprenger og en bankraner en bankraner. Nå hopper de over gjerdet der hvor det er lavest, sier han.

Dette gir seg utslag i at mange vinningskriminelle nå satser på lyssky forretningsdrift med egne selskaper.

Betalingskort avslører
Kristiansen forteller at det er i de sakene hvor Skattekrim jobber sammen med politiet at de beste resultatene har kommet. I mange tilfeller avsløres skattesnyterne når de bruker utenlandske betalingskort.

Det kan sette Skattekrim på sporet av en skjult konto, og vise at en offisielt utflyttet person i virkeligheten fortsatt bor i Norge.

- Når vi gjør ransakelser og beslag sammen med politiet, finner vi utenlandske betalingskort i nesten de fleste tilfellene. De ligger gjerne i safer eller lommebøker. Vi har 35-40 saker med betalingskort for utenlandske banker. Det er banker i Sveits, eller banker som er vanskelige å spore, sier Jan Egil Kristiansen.