Skattejegerne: - Disse seks har unndratt over en halv milliard kroner

Men advokat John Christian Elden mener Økokrim og Skattekrim-sjefen gir mange et feilaktig skurkestempel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skattekrim-sjef Jan-Egil Kristiansen sier at folk lurer seg unna beskatning når muligheten er der og risikoen for å bli tatt er så liten som mulig.

Unndrar minst 130 milliarder - Folk vil tjene penger der det er mulig og motivet er vinning. Har man sjansen til å unndra penger fra beskatning og risikoen er liten for å bli tatt, gjør man det, sier Kristiansen til Dagbladet.

- Vi har et stort omfang av skattesaker og den såkalte svarte økonomien er stor. Om beregninger fra Sverige legges til grunn, kan det være snakk om at nordmenn unndrar mellom 130 og 140 milliarder kroner fra beskatning (det betyr at rundt 54 milliarder forsvinner til skattesnyting red. adm.). Men dette forteller bare litt. OECD har anslått at den svarte økonomien i Norge i verste fall kan være på opptil 15 prosent av BNP - altså kan det dreie seg om 400 milliarder kroner, sier han videre.

Unndrar millioner - benytter seg av godene Førstestatsadvokat Marianne Steensen Bender, som leder Skatte- og avgiftsteamet i Økokrim, mener det er et paradoks at det er mange som unndrar millioner som samtidig benytter seg av godene velferdssamfunnet tilbyr.

- I en del av våre saker der store beløp er unndratt til beskatning, ser vi at de likevel benytter seg av godene velferdssamfunnet tilbyr. Det er et paradoks at de benytter seg av tjenestene de selv har unndratt millionbeløp fra, sier Bender til Dagbladet.

Hun understreker at skattemoralen i Norge er høy, og at folk flest betaler den skatten de skal betale.

LURER SEG UNNA: Skattekrim-sjef Jan-Egil Kristiansen sier at folk vil tjene penger der det er mulig å tjene penger og motivet er som oftest vinning. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
LURER SEG UNNA: Skattekrim-sjef Jan-Egil Kristiansen sier at folk vil tjene penger der det er mulig å tjene penger og motivet er som oftest vinning. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Likevel er det et stort problem. I vår trusselvurdering konkluderte vi med at skatte- og avgiftskriminalitet er en av de største truslene mot Norge, sier Bender.

Skattejegerne sliter i retten I flere av sakene den siste tida har norske skattejegere slitt med å vinne fram. Den profilerte advokaten John Christian Elden er svært kritisk til hvordan Økokrim jobber.

- De burde i større utstrekning overlate de skatterettslige problemstillingene til sivilretten, og ikke tøye skatteretten til strikkens ytterkanter. Skatterett er ofte komplisert, og ulike forståelser burde ikke gi noen et skurkestempel eller påkalle politiets angivelige knappe ressurser, sier Elden.

Elden mener at Økokrim ender opp med å sette opp feller for folk.

PARADOKS: Førstestatsadvokat Marianne Bender mener det er et paradoks at de som unndrar millioner av kroner til beskatning nyter godt av velferdssamfunnet. 
Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
PARADOKS: Førstestatsadvokat Marianne Bender mener det er et paradoks at de som unndrar millioner av kroner til beskatning nyter godt av velferdssamfunnet. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Vis mer

- Økokrim skal være kreative, men ikke sette folk i lovfeller der man ikke klart har kunnet forutse rettsstilling.

Her er noen aktuelle skattesaker:

• Investor Roar Syversen (55) fra Øksfjord i Finnmark skal ifølge Skattekrim ha unndratt nesten 180 millioner kroner fra beskatning. Skatteunndragelsen er tidligere omtalt som tidenes største av en privatperson.

KRITISK: Advokat John Christian Elden er svært kritisk til hvordan Økokrim jobber, og mener at ulik forståelse av Skatteretten gir folk et skurkestempel. 
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
KRITISK: Advokat John Christian Elden er svært kritisk til hvordan Økokrim jobber, og mener at ulik forståelse av Skatteretten gir folk et skurkestempel. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

Syversen skal ha tjent seg styrtrik på handel av blant annet industriprodukter og og kjemikalier. Han meldte i 1994 flytting til Kypros, men ifølge norske og kypriotiske myndigheter skal han aldri ha bodd der. Den mediesky investoren ble frikjent for de alvorligste tiltalepunktene i Asker og Bærum tingrett, men saken er anket til lagmannsretten.

- Syversen ble domfelt for de forholdene han erkjente, og frikjent for de forholdene han selv ikke erkjente, både et lån som Skattekrim hevdet var et utbytte, og når det gjaldt uenighetene om hvor det ene selskapet hans var hjemmehørende, sier Syversens advokat, Christian B. Hjort.

• Investor Anders-Ivar Olsen (48) er tiltalt for å ha unndratt 142 millioner kroner fra beskatning. Investoren har tjent seg rik på handel av råstoffer, og var i flere år blant verdens største tradere av alumina, som brukes til fremstilling av aluminium. Økokrim er tiltalt for å ha unnlatt å opplyse om skattepliktig inntekt på minst 142 millioner kroner. Saken er berammet 2. desember i Oslo tingrett.

TILTALT FOR UNNDRAGELSE AV 142 MILLIONER: Invester Anders Ivar Olsen (48)  er tiltalt for å ha unndratt 142 millioner kroner fra beskatning. Foto: Ivan Kverme/Finansavisen
TILTALT FOR UNNDRAGELSE AV 142 MILLIONER: Invester Anders Ivar Olsen (48) er tiltalt for å ha unndratt 142 millioner kroner fra beskatning. Foto: Ivan Kverme/Finansavisen Vis mer

Verken Olsen eller hans forsvarer, advokat Anders Brosveet, ønsker å kommentere tiltalen på nåværende tidspunkt.

• Tidligere meklersjef Bjørn Sellæg (47) i SEB Enskilda skal ifølge norske skattemyndigheter ha unndratt 42,2 millioner fra beskatning. I fjor ble han dømt for grov skatteunndragelse og grov utroskap av 11 millioner kroner. Skatteunndragelsen på 42,2 millioner er det høyeste noen privatperson har blitt dømt for.

Men etter at Høyesterett konkluderte med at lagmannsretten hadde begått en saksbehandlingsfeil, skal lagmannsretten igjen ta stilling til om skyldanken skal fremmes. Ifølge advokat Elden, som er Sellægs forsvarer, har de siden forrige gang anken ble fremmet brakt på det rene bevis som kan frifinne ham, ved at de tapede meklersamtalene faktisk eksisterer og er stillet til politiets disposisjon.

DØMT I TINGRETTEN: Tidligere meklersjef Bjørn Sælleg (47) i SEB Enskilda  skal ifølge norske skattemyndigheter ha unndratt 42,2 millioner fra beskatning. Foto: Ivan Kverme/Finansavisen
DØMT I TINGRETTEN: Tidligere meklersjef Bjørn Sælleg (47) i SEB Enskilda skal ifølge norske skattemyndigheter ha unndratt 42,2 millioner fra beskatning. Foto: Ivan Kverme/Finansavisen Vis mer

- Politiet har så langt nektet å innhente ytterligere bevis, men vi kan ikke skjønne hvorfor de er redde for at saken blir ytterligere belyst. Sellæg har gjort det svært klart at han ikke gir seg før han er renvasket i denne saken, og jeg tror han på det løftet, sier Elden til Dagbladet.

• Gründer og ekspolitiker Viggo Helge Amundsen (68) fra Frogn i Follo er tiltalt for å ha unndratt rundt 22 millioner og for grovt underslag av 5,2 millioner kroner. Amundsen skulle slå seg opp på å sende iransk vann til Kuwait, men eventyret kollapset i 2010. Saken kommer opp i Follo tingrett 19. august.

- Amundsen nekter straffskyld på alle tiltalepunkter, og mener han er uskyldig, sier advokat Fredrik Sollie til Dagbladet.

NEKTER SKYLD: Gründer og ekspolitiker Viggo Helge Amundsen (68) er tiltalt for å ha unndratt 31,4 millioner fra beskatning. Han nekter straffskyld. Foto: Østlandets Blad
NEKTER SKYLD: Gründer og ekspolitiker Viggo Helge Amundsen (68) er tiltalt for å ha unndratt 31,4 millioner fra beskatning. Han nekter straffskyld. Foto: Østlandets Blad Vis mer

• Draps- og hallikdømte Lars-Erik Sand (36) skal ifølge skattemyndighetene ha unndratt mellom 11 og 12 millioner kroner mens han var på frisoning på Bastøy. Sand skal ha tilegnet seg millionbeløpene gjennom momsrefusjoner i et 20-talls selskaper han opprettet som i realiteten ikke skal ha drevet noen reell virksomhet.

- Han erkjenner straffskyld til flere av forholdene, men tar forbehold om beløpets størrelse, sier advokat Tor Kjærvik til Dagbladet.

• Eltek-gründer Alain Angelil (70) skal ifølge Økokrim ha drevet med ulovlig innsidehandel, kursmanipulasjon, grov økonomisk utroskap mot Eltek, brudd på meldeplikten ved aksjehandel og skatteunndragelse. Økokrim hevder at han svindlet staten for til sammen 224 millioner kroner. Angelil ble dømt til åtte års fengsel i tingretten, men anket saken.

PÅ FRISONING: Draps- og hallikdømte Lars-Erik Sand skal ha unndratt mellom 11 og 12 millioner mens han var på frisoning på Bastøy fengsel. Foto: Mysenbyavisen
PÅ FRISONING: Draps- og hallikdømte Lars-Erik Sand skal ha unndratt mellom 11 og 12 millioner mens han var på frisoning på Bastøy fengsel. Foto: Mysenbyavisen Vis mer

- Han har erklært seg uskyldig fra dag én. Vi har funnet nye bevis i saken som underbygger hans uskyld, sier advokat Bjørn Stordrange til Dagbladet.

DØMT I TINGRETTEN: Norsk-egypteren Alain Angelil skal ifølge Økokrim ha svindlet staten for til sammen 224 millioner kroner. Han er dømt i tingretten, men har anket saken. Foto: Robert S. Eik/Dagbladet
DØMT I TINGRETTEN: Norsk-egypteren Alain Angelil skal ifølge Økokrim ha svindlet staten for til sammen 224 millioner kroner. Han er dømt i tingretten, men har anket saken. Foto: Robert S. Eik/Dagbladet Vis mer
Skattejegerne: - Disse seks har unndratt over en halv milliard kroner